Eksperti brīdina neveikt ķirurģisko procedūru acu krāsu maiņai

© Pixabay.com

Kad viņš bija bērns, kas Taizemē skatījās amerikāņu filmas, Džeka Titusa sapnis bija kļūt par amerikāni. Pēc tam, kad modelis pirms dažiem gadiem to realizēja, pārceļoties uz dzīvi Lasvegasā, viņam radās jauns sapnis - arī izskatīties pēc amerikāņa. Un viņam tas nozīmēja iegūt acis, kas nebija tumšas kā viņam. Ar stāstu dalās “CNN”.

Krāsainās kontaktlēcas bija labs pagaidu risinājums, bet, kad viņš sāka pētīt citas iespējas, viņš atrada operāciju, kas varētu mainīt viņa acu krāsu.

Pirms trim gadiem, kad tagad 32 gadus vecais vīrietis savai ģimenei paziņoja, ka viņam tiek veikta procedūra, viņi bija šokēti. "Viņi man teica, ka tas ir pārāk riskanti," sacīja Tituss.

Procedūras, ko sauc par varavīksnenes implantiem, ir saņēmušas ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes apstiprinājumu cilvēkiem, kuriem trūkst daļas vai visas acs varavīksnenes, taču neviena procedūra nav apstiprināta kosmētiskiem nolūkiem. Janvārī Amerikas Oftalmoloģijas akadēmija izdeva brīdinājumu par redzes zuduma un komplikāciju risku acu krāsas maiņas procedūrām.

Bet, kad Tituss paskatās spogulī un redz, ka viņa kādreiz tumšās acis tagad ir zili pelēkas, viņš saka, ka ir pateicīgs, ka viņam tika veikta operācija.

"Man patīk rezultāts. Katru dienu, kad pamostos, man ir daudz vieglāk," viņš teica.

Cilvēka acu krāsa nāk no varavīksnenes, krāsainā gredzena, kas spīd cauri dzidrajai radzenei. Ar keratopigmentāciju ķirurgs izmantos adatu vai lāzeru, lai radzenē atbrīvotu vietu, un pēc tam radzenē injicē pigmentu, lai paslēptu sākotnējo varavīksnenes krāsu. Procedūra nav atgriezeniska, taču krāsu var pielāgot, ja pacients nolemj, ka vēlas citu toni. Daži ārsti saka, ka krāsa laika gaitā var izbaliot un var būt nepieciešama atjaunošana.

Titusa ārsts Dr. Aleksandrs Movsovičs izstrādāja ķirurģisku instrumentu, kas radzenē izveido nelielu kanālu šai injekcijai.

Process līdzinās acs tetovējumam, taču tā vietā, lai mākslinieks ādā izveidotu vairākus kanālus pigmenta ievietošanai, šai procedūrai ir nepieciešama tikai viena vai divas mazas atveres.

Arī pigments var izplūst ar tetovējumu, bet ne ar šo procedūru, sacīja Movsovičs, jo viņš aizver kanālus.

Process var maksāt aptuveni 12 000 USD, un, tā kā tas ir kosmētisks, to nesedz apdrošināšana.

Movšovičs, kura birojs Ņujorkā piedāvā arī tipiskas oftalmoloģiskās procedūras, saka, ka ir veicis gandrīz 1000 acu krāsas maiņas operācijas, taču atzīst, ka sākotnēji viņam bija šaubas par to drošību.

Apmēram pirms desmit gadiem, kad draugs no Francijas viņam pastāstīja par ķirurģisko pieeju, viņš tam neticēja.

Tajā laikā vienīgās reālās iespējas neatgriezeniski mainīt acu krāsu bija, lai ārsts implantētu varavīksnenes protēzi virs oriģināla vai izmantotu lāzeru, lai iznīcinātu varavīksnenes pigmenta šūnas, lai padarītu tās krāsu gaišāku.

Saskaņā ar Amerikas Oftalmoloģijas akadēmijas datiem, jebkura operācija rada infekcijas risku, taču šīs īpašās procedūras var izraisīt arī radzenes bojājumus un redzes zudumu.

Kad viņš uzzināja par keratopigmentāciju, viņš vēlējās uzzināt vairāk. Movsšovičs lidoja uz Franciju, kur noskatījās apmēram nedēļu ilgas operācijas, un saka, ka šī procedūra attaisnoja visas viņa intereses.

Janvārī, kad Amerikas Oftalmoloģijas akadēmija izdeva brīdinājumu par kosmētiskām acu krāsas maiņas procedūrām, doktore Ešlija Briseta sacīja, ka tās bažas ietvēra par krāsas noplūdi, alerģiskām reakcijām uz krāsvielu un iespējamo infekcijas risku. Citas bažas ietver gaismas jutību un radzenes bojājumus, kas var izraisīt duļķainību vai redzes zudumu.

"Visam, ko darām ar acīm, mums ir jābūt ļoti, ļoti piesardzīgiem, un mēs vēlamies, lai cilvēki zinātu visu informāciju, lai viņi varētu pieņemt viņiem piemērotu lēmumu," sacīja Briseta, Oftalmoloģijas profesore “Weill Cornell Medicine” Ņujorkas slimnīcā.

Vienā nelielā 2023. gada pētījumā, kurā piedalījās cilvēki, kuriem tika veikta procedūra Francijā, atklājās, ka lielākā daļa pēc tam pamanīja sāpes, papildus acu sausumam un tirpšanas sajūtai, taču lielākā daļa simptomu izzuda divu dienu laikā. Daži cilvēki ziņoja par sāpēm un tirpšanu vairākus mēnešus pēc tam, bet lielākā daļa pacientu teica, ka ir ļoti apmierināti ar procedūru.

Movsšovičs teica, ka viņš ir tikpat uzmanīgs ar keratopigmentāciju kā ar jebkuru operāciju un īpaši pievērš uzmanību infekcijas iespējamības samazināšanai. Neviens no viņa pacientiem nav ziņojis par nopietnām problēmām saistībā ar procedūru.

Viņš izmanto medicīniskas kvalitātes materiālu pigmentam, ko viņš izstrādā katram pacientam, pamatojoties uz padziļinātām sarunām ar viņu.

Sarunas ir interesantas, viņš teica, jo viņš arī uzzina, kas cilvēkus ar veselām acīm motivē izvēlēties operāciju.

Daži viņam saka, ka viņiem šķiet, ka viņi ir dzimuši ar nepareizu krāsu un vēlas justies vairāk kā viņi. Neliela daļa - aptuveni 5% līdz 10% - apgalvo, ka uzskata, ka cilvēki ar zaļām vai zilām acīm ir veiksmīgāki biznesā, radošāki vai pat veiksmīgāki. Daži vienkārši vēlas pārmaiņas kosmētisku iemeslu dēļ un vēlas izcelties.

Svarīgākais