Islandes dienvidrietumos Reikjanesas pussalā sācies vulkāna izvirdums

© Depositphotos

Islandes dienvidrietumos Reikjanesas pussalā ceturtdienas vakarā sākās vulkāna izvirdums, kas ir sestais šajā rajonā kopš pērnā decembra, paziņoja varas iestādes.

Tiešraides videoierakstos bija redzams, kā oranža lava izplūst no garas plaisas un debesīs paceļas dūmi.

"Ir sācies izvirdums Sintnuksgigarodā," paziņoja Islandes Meteoroloģijas birojs (IMO), piebilstot, ka izvirdums sākās plkst.21.26 (plkst.0.26 piektdien pēc Latvijas laika) pēc vairākām zemestrīcēm.

IMO paziņoja, ka vēl nav spējis novērtēt vulkāna plaisas garumu.

Šis ir sestais izvirdums Reikjanesas pussalā kopš decembra. Tas notiek divus mēnešus pēc iepriekšējā izvirduma beigām, kas bija ildzis vairāk nekā trīs nedēļas.

Islandes mediji ziņoja, ka tiek evakuēts netālu esošais zvejnieku ciems Grindavīka tāpat kā iepriekšējo izvirdumu laikā.

Reikjanesas pussala līdz vulkāna izvirdumam 2021.gada martā astoņus gadsimtus nebija pieredzējusi nevienu izvirdumu. Tam sekoja jauni izvirdumi 2022.gada augustā un 2023.gada decembrī, un vulkanologi brīdināja, ka šajā rajonā sācies jauns seismiskās aktivitātes laikmets.

Islandē ir 33 aktīvas vulkānu sistēmas - vairāk nekā jebkurā citā Eiropas valstī.

Pasaulē

Talibu īstenotā narkotiku apkarošanas politika bijusi veiksmīga, un opija magoņu audzēšanas apmēri Afganistānā ir samazinājušies, taču tas radījis smagas sekas daudziem afgāņiem, atzīts ziņojumā, ko ceturtdien publicējusi domnīca "Starptautiskā krīzes grupa".

Svarīgākais