Igaunijā tiesa attaisno par krāpniecību apsūdzēto bijušo parlamenta deputātu un ministru Repinski

© pixabay.com

Tiesa Igaunijā attaisnojusi bijušo Igaunijas parlamenta deputātu un lauku lietu ministru Martinu Repinski apsūdzībās par krāpniecībā, līdzekļu piesavināšanā un uzticības pārkāpšanā.

Prokurors Alans Rītels paziņoja, ka nepiekrīt Harju apriņķa tiesas sniegtajam atzinumam un pēc iepazīšanās ar pilno spriedumu lems par tā pārsūdzēšanu Tallinas apgabaltiesā.

Apsūdzības lietā ir gan par neatbilstošu parlamenta deputāta izdevumu kompensācijas izmatošanu, bet arī uzticības pārkāpšanu laikā, kad Repinskis bija Jehvi mērs.

Apsūdzība par uzticības pārkāpšanu ir saistīta ar Repinska rīcību Jehvi mēra amatā, kur 2019.gada martā viņš, iespējams, piešķīra nepamatotus atlaišanas pabalstus trim amatpersonām, kuras atkāpās no amata pēc pašu lūguma.

Harju apriņa tiesa attaisnoja Repinski šajās apsūdzībās, secinot, ka atlaišanas pabalsti tika apspriesti ar Jehvi pašvaldības finanšu direktoru un juriskonsultu, kas atbalstīja toreizējā mēra lēmumu. Tiesas vērtējumā nav pierādījumu, kas liecinātu par Repinska nodomu radīt finansiālus zaudējumus 40 000 eiro apmērā.

Repinski attaisnoja arī apsūdzībā par krāpšanu saistībā ar viņa kā Rīgikogu deputāta darbu, kad Repinskis iesniedza pieprasījumu atlīdzināt īres izdevumus. Tomēr saskaņā ar apsūdzību viņš faktiski nedzīvoja izdevumu pieprasījumā norādītajā adresē un par to nemaksāja īri. Tiesa secināja, ka nav pietiekami pierādīts, ka Repinskis ir iesniedzis parlamenta kancelejā nepatiesu informāciju par dzīvokļa īrēšanu, dzīvošanu tajā un īres maksāšanu.

Attaisnojošu lēmumu tiesa pieņēma arī apsūdzībā par parlamenta degvielas kartes, kas paredzēta deputāta pienākumu dēļ radušos degvielas izdevumu atlīdzināšanai. Saskaņā ar apsūdzībām no 2021.gada novembra līdz 2022.gada aprīlim viņš pats iegādājās un ļāva citiem iegādāties ar degvielas karti kopumā 459 litrus dīzeļdegvielas ar viņa darbu parlamentā nesaistītiem mērķiem.

Tiesa secināja, ka pieci apsūdzībā minētie braucieni notikuši laikā, kad bija spēkā Covid-19 izplatības samazināšanai noteiktie ierobežojumi, kuru dēļ pulcēšanās un tikšanās ar vēlētājiem bija ierobežotas. Turklāt, kā noskaidroja tiesa, par citiem braucieniem šajā laikā, kas nebija saistīti ar parlamenta deputāta darbu, Repinskis maksājis pats. Šajā epizodē tiesa izbeidza kriminālprocesu par piesavināšanos un pieļāva, ka veiktās darbības ir atzīstamas par administratīvo pārkāpumu.

Apriņķa tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā.

2016.gada 6.decembrī Repinskis atkāpās no lauku lietu ministra amata. Tolaik 30 gadus vecais politiķis amatā bija pavadījis divas nedēļas. Drīz pēc viņa apstiprināšanas amatā laikraksts "Eesti Ekspress" publicēja rakstu, kurā apgalvoja, ka Repinska lauku saimniecības tirgotais siers patiesībā ir ievests no Nīderlandes un nav bioloģisks produkts. Pats Repinskis to noliedza, arī Pārtikas un veterinārais dienests likuma pārkāpumus neatklāja.

Vēlāk noskaidrojās, ka savulaik Repinskis, būdams nepilngadīgs, ir notiesāts par krāpniecības mēģinājumu un viņam tika piespriests trīs mēnešu nosacīts cietumsods ar viena gada pārbaudes laiku. Par šo incidentu Repinskis pauda nožēlu.

Pasaulē

Kāda ģimene vietnē “Reddit” dalījās ar stāstu par to, kā pēc ilgi gaidītās meitiņas piedzimšanas viņi saprata, ka bērnu nemaz nevēlas. Pāris nolēma atteikties no trīs mēnešus vecā mazuļa, jo mazulis neiederoties viņu dzīvesveidā.