Ārlietu ministrija izplata paziņojumu tiem, kuri grasās doties uz F1 sacensībām Baku

© pixabay.com

Saistībā ar "Formula I" sacensībām Baku, Azerbaidžāna vienkāršojusi vīzu procedūru, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Pirms došanās ārpus Latvijas ĀM Konsulārais departaments aicina sacensību apmeklētājus noformēt ceļojumu apdrošināšanu, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, nosūtot e-pastu ar informāciju par plānoto ceļojumu uz "konsularais.registrs@mfa.gov.lv", viedtālrunī lejupielādēt mobilo lietotni "Ceļo droši".

ĀM norāda, ka parasti ieceļošanai Azerbaidžānā Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem ir jānoformē vīza. Vienreizējo e-vīzu iespējams noformēt mājaslapā "evisa.gov.az/en". Noformējot e-vīzu, pasei jābūt derīgai vēl vismaz trīs mēnešus pēc plānotās uzturēšanās Azerbaidžānā.

Saistībā ar "Formula I" sacensībām Baku tiek vienkāršota vīzu procedūra. Ārvalstnieki un bezvalstnieki, kuri ieradīsies Azerbaidžānā uz sacīkstēm un uzrādīs kādu no dokumentiem, varēs saņemt vīzu Azerbaidžānas starptautiskajās lidostās līdz 30. septembrim.

Par pamatu vīzas izsniegšanai tiek uzskatīts kāds no šādiem dokumentiem - akreditācijas karte vai cits akreditācijas nokārtošanu apliecinošs dokuments saskaņā ar "Formula I" sacensību organizatoru "Formula One Management Limited" un Starptautiskās Automobiļu federācijas noteikumiem, akreditācijas karte, kas apliecina akreditāciju "Baku City Circuit Operations Company", biļete 2024. gada "Formula I" sacensībām, taijā skaitā elektroniskā biļete vai dokuments, kas apliecina biļetes saņemšanu.

ĀM norāda, ka ceļotājiem nevajadzētu apmeklēt Azerbaidžānas rietumu apgabalus, īpaši Karabahu, kā arī Azerbaidžānas-Armēnijas pierobežas rajonus. Saskaņā ar Azerbaidžānas likumdošanu ieceļošana Karabahā no Armēnijas puses ir nelegāla, un par to var tikt noteikts aizliegums turpmāk ieceļot Azerbaidžānā. ĀM brīdina, ka konsulārās palīdzības sniegšana ārkārtas situācijā nonākušajiem šajās teritorijās var būt ierobežota.

ĀM uzsver, ja ārvalstīs ir nozagts vai nozaudēts ceļošanas dokuments, Latvijas vēstniecība var izsniegt atgriešanās apliecību, savukārt, ja persona ārvalstīs ir palikusi bez naudas, vēstniecība var palīdzēt sazināties ar radiniekiem vai draugiem, kuri varētu sniegt finansiālu palīdzību.

Savukārt, ja noticis nelaimes gadījums, vēstniecība par to var informēt personas tuviniekus, sniegt padomu un palīdzību formalitāšu kārtošanā.

Savukārt, ja persona ir aizturēta vai apcietināta, vēstniecības pārstāvji var apmeklēt cilvēku ieslodzījuma vietā, kā arī sazināties, lai pārliecinātos, ka tiek ievērotas tiesības un likumiskās intereses.

Informāciju par palīdzību ārkārtējā situācijā iespējams saņemt, zvanot ĀM Konsulārā departamenta dežurantam pa tālruni +371 26337711 vai rakstot uz e-pastu "palidziba@mfa.gov.lv".

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.