Izmeklējot "Nord Stream" spridzināšanu, starp Poliju un Vāciju izraisījies konflikts

© Pixabay

Berlīnes un Varšavas starpā izraisījies konflikts saistībā ar gāzesvadu "Nord Stream" spridzināšanā aizdomās turamā aizturēšanu, ziņo laikraksts "The Wall Street Journal".

Laikraksts otrdien vēstīja, ka Berlīne nolēma Polijas valdības līmenī panākt aizdomās turamā ukraiņa aizturēšanu pēc tam, kad Polijas prokuratūra noraidīja Vācijas prasību par aizturēšanu. Tomēr Berlīnes centieni palika bez rezultātiem.

Daži Vācijas izmeklētāji un politiķi apgalvo, ka Polijas varasiestādes apzināti centās izjaukt izmeklēšanu. Polijas varasiestādes jau pagājušajā gadā atteicās atdot videonovērošanas kameru ierakstus, kuros redzama jahta, kas bija pietauvota kādā Polijas ostā. [..] Polijas Iekšējās drošības pārvalde (ABW) noraidīja šos apgalvojumus un paziņoja, ka šādi ieraksti neeksistē," apgalvo "The Wall Street Journal".

Berlīne jūnijā nosūtīja Varšavai orderi ukraiņu ūdenslīdēja Volodimira Žuravļeva aizturēšanai. Viņš tiek turēts aizdomās par saistību ar "Nord Stream" spridzināšanu 2022.gada septembrī. Tomēr Polijas prokuratūra atteicās viņu aizturēt, kamēr ABW nebūs izskatījusi šo lietu.

Vācijas valdības delegācija kanclera Olafa Šolca vadībā 2.jūlijā apmeklēja Varšavu, lai piedalītos kopīgā sanāksmē ar Polijas valdību. Vizītes laikā Vācijas puse lūdza Polijas kolēģus izpildīt orderi. Tomēr 6.jūlijā aizdomās turētais izbrauca no Polijas uz Ukrainu, atsaucoties uz izmeklēšanai pietuvinātu avotu, ziņo "The Wall Street Journal".

Kāda augsta ranga Polijas amatpersona privāti savam Vācijas kolēģim izteikusies, ka visi "Nord Stream" spridzināšanā aizdomās turamie būtu jāapbalvo ar medaļām, nevis jāaiztur, apgalvo "The Wall Street Journal".

Laikraksts pagājušajā nedēļā publicēja pētījumu, kurā apgalvots, ka gāzes vadus uzspridzinājuši Ukrainas izlūkdienestu aģenti un ka šo operāciju sākotnēji esot apstiprinājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Laikraksts arī apgalvoja, ka galvenā loma operācijā bijusi toreizējam Ukrainas armijas virspavēlniekam Valērijam Zalužnijam, un diversiju veikusi sešu militāro un civilo ūdenslīdēju komanda, darbojoties no īrētas jahtas.

Ukraina paziņoja, ka "The Wall Street Journal" apgalvojumi par Kijivas iesaisti "Nord Stream" spridzināšanā ir "pilnīgas muļķības".

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.