Lietuvas premjere vairākas dienas uzturēsies Ukrainā; nav skaidrs, ar ko viņa tiksies

© Pixabay

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte piektdien sāks vizīti Ukrainā, kas turpināsies līdz svētdienai. Šimonītes vizītes Kijivā darba kārtība pagaidām nav publiskota.

Iepriekšējo reizi Lietuvas premjerministre Ukrainu apmeklēja novembrī. Toreiz viņa ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu pārrunāja atbalstu Ukrainas enerģētikas sektoram un parakstīja kopīgu deklarāciju par atbalstu Kijivas centieniem integrēties Eiropas un eiroatlantiskajā kopienā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Ukraina saņēmusi daļu no šomēnes plānotās militārās palīdzības paketes.

Kopumā augusta palīdzības paketē Lietuva Ukrainai piegādā 14 bruņutransportierus M113, tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas ar raķetēm, bezpilota lidaparātu bloķēšanas sistēmas, atsevišķus bezpilota lidaparātu bloķētājus, piekabi, 20 tonnu teleskopiskos iekrāvējus, kvadriciklus ar rezerves daļām, iekrāvējus uz riteņiem, šautenes, munīciju, dūmu bumbas, ieroču stiprinājumus un to detaļas.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Lietuva sniegusi Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 641 miljona eiro apmērā. Tās kopējā palīdzība Ukrainai pārsniedz vienu miljardu eiro, liecina Aizsardzības ministrijas sniegtā informācija.

Svarīgākais