PVO: Pērtiķu bakas nav nekāds "jaunais kovids”, un slimību var apturēt

© Pixabay

Pērtiķu bakas nav "jaunais kovids", jo varas iestādes skaidri zina, kā kontrolēt to izplatību, atsaucoties uz vadošā Pasaules veselības organizācijas eksperta paziņojumu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Neraugoties uz patiesām bažām par jaunu vīrusa variantu un globālo trauksmi, Eiropas reģionālais direktors Dr. Hans Kluge žurnālistiem sacīja, ka kopā mēs varam un mums ir jācīnās pret bakām.

Un stingra rīcība tagad, tostarp nodrošinot, ka vakcīnas sasniedz apgabalus, kam tās visvairāk vajadzīgas, varētu apturēt vēl vienu panikas un nolaidības ciklu.

Jau ziņojām, ka pagājušonedēļ Zviedrijā tika apstiprināts jaunā baku vīrusa varianta "Clade Ib” gadījums un tas ir saistīts ar pieaugošo slimības uzliesmojumu Āfrikā. Vairāk šeit.

Pērtiķu bakas pēdējo mēnešu laikā Kongo Demokrātiskajā Republikā ir paņēmušas vismaz 450 cilvēku dzīvību, un visi gadījumi ir bijuši saistīti ar "Clade Ib”.

Par jauno variantu vēl ir daudz jāmācās, norāda eksperti, taču tas var izplatīties vieglāk, izraisot nopietnākas slimības. 2022. gada uzliesmojumam, kas sākotnēji skāra Eiropu un joprojām turpina izplatīties daudzās pasaules daļās, bija cits variants - "Clade II”.

Bet eksperti zina, kā kontrolēt vīrusu, neatkarīgi no varianta - izmantojot nediskriminējošus sabiedrības veselības pasākumus un vienlīdzīgu piekļuvi vakcīnām, saka Dr. Kluge.

Vīruss, kas izraisa drudzi un izsitumus, var izplatīties caur kontaktu ar ādu, tostarp dzimumakta laikā. Tomēr Dr. Kluge apgalvo, ka risks iedzīvotājiem kopumā ir zems.

"Vai mēs PVO Eiropas reģionā iesim uz lokautu, tas ir vēl viens Covid-19? Atbilde ir nepārprotams "nē"," viņš teica.

"Mēs varam un mums ir kopīgi jācīnās pret bakām — dažādos reģionos un kontinentos. Vai mēs izvēlēsimies ieviest sistēmas, lai kontrolētu un likvidētu bakas visā pasaulē, vai arī mēs ieiesim vēl vienā panikas ciklā, kuru pēc tam ignorēsim?"

Svarīgākais