Itālijas tenisists Sinners izvairās no diskvalifikācijas pēc dopinga vielu nokļūšanas organismā

© pixabay.com

Pasaules ranga pirmais numurs Itālijas tenisists Janniks Sinners ir attaisnots divu pozitīvu dopinga provju gadījumos šā gada martā.

Tikai dažas nedēļas pēc sava pirmā "Grand Slam" turnīra uzvarētāja titula izcīnīšanas janvārī Austrālijas atklātajā čempionātā Itālijas sportistam divreiz bija pozitīvs dopinga tests, organismā uzrādot aizliegto vielu klostebolu, kas ir anabolisks līdzeklis un var stimulēt muskuļu augšanu.

Tomēr Starptautiskā Tenisa integritātes aģentūra (ITIA) ņēma vērā Sinnera skaidrojumu, ka viela nejauši iekļuvusi viņa ķermenī, izmantojot zāles, ko viens no viņa komandas izmantoja nelielas brūces ārstēšanai.

"Mēs jebkuru pozitīvu testu uztveram ārkārtīgi nopietni un vienmēr ievērojam stingros Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) noteiktās procedūras," saka ITIA izpilddirektore Kerena Mūrhausa.

"ITIA veica rūpīgu apstākļu, kas noveda pie pozitīvajiem testiem, izmeklēšanu, Sinnera kungam un viņa pārstāvjiem pilnībā sadarbojoties," skaidro Mūrhausa.

"Pēc šīs izmeklēšanas ITIA pieņēma spēlētāja skaidrojumu par klostebola avotu un to, ka vielas klātbūtne organismā nebija tīša. To arī pieņēma lietas izskatītāji," bilda ITIA izpilddirektore.

Sinnera pirmais tests bija pozitīvs 10.martā, sacenšoties Indianvelsas turnīrā.

Vēlreiz klostebols analīzēs tika konstatēts ārpussacensību testā astoņas dienas vēlāk, abiem paraugiem uzrādot nelielu klostebola daudzumu, taču itāļu tenisists varēja turpināt spēlēt Tenisa profesionāļu asociācijas (ATP) sacensībās, gaidot iespējamo diskvalifikāciju.

Eksperti, ar kuriem konsultējās ITIA, secināja, ka Sinnera fizioterapeits laikā no 5. līdz 13.martam bija lietojis bezrecepšu aerosolu, kas satur klostebolu, un tas pēc tam ar masāžas palīdzību bija nokļuvis sportista ķermenī.

ITIA paziņoja, ka, lai gan sportists netiks sodīts ar diskvalifikāciju, viņam tiks atņemti Indianvelsas turnīrā nopelnītie 400 pasaules ranga punktu un 325 000 ASV dolāru (292 471 eiro) prēmija.

Svarīgākais