Krievijas tiesa pagarina pirmstiesas apcietinājumu trim bijušajiem Navaļnija advokātiem

© pixabay.com

Krievijas Augstākā tiesa otrdien pagarinājusi pirmstiesas apcietinājumu trim advokātiem, kuri savulaik aizstāvēja opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, un atteicās viņu lietu nodot citai tiesai, lai gan aizstāvība norādīja uz interešu konfliktu.

Advokāti Vadims Kobzevs, Igors Serguņins un Aleksejs Lipcers tika aizturēti pagājušā gada oktobrī un apsūdzēti ekstrēmismā.

Tolaik tika uzskatīts, ka advokātu aizturēšana ir mēģinājums izdarīt spiedienu uz Navaļniju. Tā kā Navaļnijs tika turēts īpašā soda izciešanas vietā, viņam nebija atļauts zvanīt pa tālruni un gandrīz neviens cits, izņemot viņa advokātus, viņu neapmeklēja.

Varasiestādes apsūdzēja advokātus par to, ka viņi nodevuši Navaļnija vēstules viņa komandai, tādējādi kalpojot par starpniekiem starp Navaļniju un viņa "ekstrēmistu grupu".

Navaļnija organizācijas Krievijā - Korupcijas apkarošanas fonds un plašais reģionālo biroju tīkls - 2021.gadā tika aizliegtas un atzītas par ekstrēmistu grupām, un šis solis pakļāva kriminālvajāšanai ikvienu, kas ar tām saistīts.

Navaļnijs mira ieslodzījumā šā gada 16.februārī.

Viņš tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma. Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Pagājušā gada decembra beigās viņš tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas pagājušā gadsimta 60.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Krievijas totalitārā režīma varasiestādes apgalvo, ka Navaļnija nāves cēlonis bijis "dabisks", taču viņa tuvinieki un līdzgaitnieki, kā arī starptautiskā sabiedrība uzskata, ka viņš faktiski ticis noslepkavots.

Februārī Krievijas varasiestādes meklēto personu sarakstā iekļāva vēl divus Navaļnija advokātus - Olgu Mihailovu un Aleksandru Fedulovu. Viņi ir aizbēguši no Krievijas.

Svarīgākais