ĀM amatpersona: Jāveido vienota ieroču ražotāju izpratne un atbildība par eksporta kontroles jautājumiem

© Mārtiņš Zilgalvis

Pasaulē jāveido vienota ieroču ražotāju izpratne un atbildība par eksporta kontroles jautājumiem dažādos kontinentos, otrdien seminārā Ieroču tirdzniecības nolīguma ikgadējās plenārsēdes laikā uzsvēris Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Ģirts Jaunzems.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, Ženēvā, Šveicē, Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO organizēja semināru, kurā stāstīja par Latvijas pieredzi, nodrošinot ieroču eksporta kontroli. Jaunzems uzsvēra ieroču eksporta kontroles lomu visaptveroša miera un drošības mērķu sasniegšanā. Semināra dalībnieki atzinīgi esot novērtējuši Latvijas kā mazas valsts pieredzi.

Seminārā par Latvijas pieredzi stāstīja Latvijas valsts iestādes, kuru pārziņā ir ieroču eksporta kontrole - ĀM Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles nodaļas pārstāvji un eksperti no Finanšu izlūkošanas dienesta. Nevalstisko sektoru pārstāvēja organizācija "PAX", kurā apvienojušies aktīvisti par mieru. Diskusiju vadīja Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.

Seminārs fokusējās uz pieredzes nodošanu attālāku reģionu - Āfrikas, Latīņamerikas un Centrālamerikas, kā arī Okeānijas - eksporta kontroles ekspertiem. Pasākums īstenots diplomātijas programmā Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē lobija kampaņas atbalstam. Tās mērķis ir nodrošināt Latvijas sekmīgu ievēlēšanu 2025.gada vēlēšanās ANO Drošības padomē uz laiku no 2026. līdz 2027.gadam, kur uz vēlētās dalībvalsts vietu Latvija kandidē pirmo reizi.

ĀM uzsver, ka dalība ANO Drošības padomē būtu viens no nozīmīgākajiem instrumentiem Latvijas ārpolitisko interešu īstenošanai un aizstāvēšanai, kā arī ļautu vēl vairāk paplašināt Latvijas starptautisko sadarbību, dodot ieguldījumu pasaules mieram un noturībai.

ĀM norāda, ka ieroču tirdzniecības nolīgums ir balstīts uz ANO statūtu 26.pantu, kas iestājas par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu un nekontrolētas ieroču izplatības mazināšanu. Tas izveido eksporta kontroles standartus starptautiskajai tirdzniecībai ar konvencionālajiem ieročiem. Nolīgumam jau pievienojušās 115 pasaules valstis. Ieroču tirdzniecības nolīgums tika parakstīts 2013.gadā, un Latvija bija viena no līgumu parakstītājām.

2019.gadā Latvija kā pirmā Austrumeiropas valsts uz brīvprātības pamatiem prezidēja Ieroču tirdzniecības nolīgumā. Patlaban Latvija ir pārstāvēta tā Vadības komitejā un Brīvprātīgā trasta fonda valdē.

Svarīgākais