“SpaceX” gatavojas nosūtīt četrus cilvēkus ļoti riskantā misijā tālāk kosmosā nekā jebkad iepriekš

© Pixabay.com

Kad miljardieris Džareds Īzmans 2021. gadā pats finansēja misiju ap Zemi, šis projekts tika uzskatīts par līdzekļu vākšanas līdzekli bērnu vēža ārstēšanai un kļuva pat sākumu privātajam kosmosa tūrismam pasaulē. Četru cilvēku komanda bez iepriekšējas pieredzes lidojumos kosmosā pavadīja trīs dienas, riņķojot ap Zemi “SpaceX Crew Dragon” kapsulā. Par jauno - vēl bīstamāko - misiju raksta “CNN”.

Pēc atgriešanās Īzmans domāja, ka viņš, visticamāk, vairs nekad nedosies kosmosā, tomēr tikko viņš un trīs apkalpes biedri, tostarp viņa tuvs draugs un bijušais gaisa spēku pilots Skots "Kids" Potets, kā arī divi “SpaceX” inženieri Anna Menona un Sāra Džilisa ieradīsies Kenedija kosmosa centrā Floridā, lai sagatavotos daudz grandiozākam, bīstamākam un eksperimentālākam ceļojumam kosmosā.

Plānots, ka misija ar nosaukumu” Polaris Dawn” dosies ceļā 26. augustā.

Lai gan iepriekšējās misijas kosmosā, ko finansēja turīgi uzņēmēji, iespējams, radīja priekšstatus par misiju kā izklaides braucienu, “Polaris Dawn” būs izmēģinājuma misija.

Īzmans, Menona, Džilisa un Potets pavadīs piecas dienas “SpaceX Crew Dragon” kapsulā, kas pacelsies augstāk, nekā jebkurš cilvēks ir ceļojis kopš “NASA” “Apollo” programmas beigām 1970. gados. Viņu orbitālais ceļš paplašināsies pietiekami augstu, lai transportlīdzeklis un apkalpe nonāktu radiācijas joslā, pievienojot vēl vienu briesmu elementu jau tā bīštamajai kosmosa lidojumu pieredzei.

Plānots, ka komanda arī atvērs sava kosmosa kuģa lūku un pakļausies kosmosa vakuumam - tā būs pirmā reize, kad kaut ko tādu mēģinās īstenot cilvēki, kas nav astronauti. Šo centienu laikā viņi tiks aizsargāti ar pavisam jauniem “Extra-Vehicular Activity” jeb EVA tērpiem, kurus “SpaceX” izstrādāja tikai divarpus gadu laikā.

Ar “Polaris Dawn” Īzmans skaidri parāda, ka viņu neinteresē tikai iespēja izlikties par profesionālu astronautu - viņš cenšas attīstīt kosmosa tehnoloģiju, palīdzot finansēt jaunas aparatūras izstrādi, kā arī personīgi pakļaujot sevi riskam, kas saistīts ar šīs tehnoloģijas izmēģināšanu tur, kur tas ir vissvarīgākais - nezināmajā kosmosa tukšumā.

“Viņš nedodas tikai izklaidēties," sacīja Garets Reismans, bijušais “NASA” astronauts, kurš darbojas kā “SpaceX” konsultants un palīdzēja vadīt “Crew Dragon” izstrādi.

“Polaris Dawn” ir pirmā no trim “Polaris” programmas testēšanas un izstrādes misijām, kuras Īzmans n finansēs kopā ar “SpaceX”. Viņš atteicās minēt, cik šī misija izmaksāja.

“Polaris” programmas mērķis ir spert pirmos soļus, lai apstiprinātu tehnoloģiju, kas “SpaceX” kādu dienu būs nepieciešama, ja tā ienesīs cilvēkus dziļāk kosmosā, tostarp skafandras, EVA un dzīvības uzturēšanas tehnoloģijas.

Pēc palaišanas “Polaris Dawn” apkalpe dosies ovālas formas orbītā 1400 kilometrus no Zemes. Saskaņā ar “NASA” datiem, tur ir apgabali, kuros tiek iesprostotas augstas enerģijas daļiņas, kas nāk no saules un mijiedarbojas ar Zemes atmosfēru, radot divas bīstamas starojuma joslas.

No sākuma līdz beigām “Polaris Dawn” misija pakļauj apkalpi lielākam riskam nekā citas orbitālās kosmosa tūrisma misijas, tostarp “SpaceX” misijas, kas ir nogādājušas maksājošus klientus uz Starptautisko kosmosa staciju, kas riņķo aptuveni 400 kilometrus virs Zemes.

“Polaris Dawn” komandas biedri sacīja, ka viņiem nav nekādu iebildumu pret došanos šādā eksperimentālā misijā. Gan Džilisa, gan Menona teica, ka viņu pieredze, kas gūta, strādājot gadiem ilgi “SpaceX”, īpaši programmā “Crew Dragon”, sniedz viņām ciešu ieskatu par to, kā uzņēmums risina problēmas.

Savukārt Potets, kurš iepriekš 20 gadus dienēja gaisa spēkos, sacīja, ka “Polaris Dawn” misija parāda, ko “SpaceX” komanda var "paveikt ļoti īsos dažos gados un ir patiess apliecinājums tās profesionalitātei."

Īzmans sacīja, ka viņa iedvesma īstenot drosmīgus varoņdarbus kosmosā daļēji izriet no “SpaceX” dibināšanas misijas - padarīt cilvēkus par daudzplanētu sugu, kā izteicies uzņēmumaizpilddirektors Īlons Masks, paverot ceļu nākotnei, kurā cilvēki dzīvo un strādā uz Marsa vai citām svešām planētām.

Īzmans apmeklēja “SpaceX” telpas Dienvidteksasā, kas ir uzņēmuma “Starship” raķetes - lielākās jebkad radītās nesējraķetes - testēšanas un palaišanas operāciju vieta, kuru Masks uzskata par transportlīdzekli, kas pirmo reizi nosēdinās cilvēkus uz Marsa.

Šī vizīte bija "kā reliģiska pieredze", sacīja Īzmans. "Mūs ieskauj cilvēki, kas gatavojas palīdzēt cilvēcei nokļūt Marsā un patiešām izpētīt mūsu Saules sistēmu. Tas mani padarīja par īstu ticīgo.”

Pasaulē

Šobrīd tikai četras valstis nodrošina vai spēj nodrošināt Ukrainai tieši tādus liela darbības rādiusa ieročus, kas var palīdzēt izdzīt Krieviju no Ukrainas teritorijas un glābt civiliedzīvotāju dzīvības, ir pārliecināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, raksta “unian.net”.

Svarīgākais