Itālijā aizturēts naudas viltotājs; līdz arestam paspēja "uzzīmēt" 11 miljonus eiro

© Pixabay

Organizācija "Eiropols" ziņo par naudas viltotāja aizturēšanu Itālijas pilsētā Neapolē. Vīrietis visā Eiropā bija izplatījis vairāk nekā astoņus miljonus eiro, savukārt vēl trīs miljoni eiro tika atrasti viņa darbnīcā aizturēšanas brīdī.

Šā gada 14. augustā, itāļu karabinieri arestēja bēdīgi slavenu naudas viltotāju, izjauca viņa izsmalcināto viltotās naudas drukātāju un konfiscēja gandrīz 3 miljonus eiro augstas kvalitātes viltotu banknošu.

Cieši sadarbojoties ar Francijas Nacionālo policiju, eksperti no attiecīgajām valūtas viltošanas apkarošanas vienībām izsekoja noziedznieku, kurš, domājams, ir atbildīgs par viltotu banknošu pārdošanu miljoniem eiro vērtībā. "Eiropols" atbalstīja šo izmeklēšanu, kas sākās 2022. gadā un kopš tā laika ir ievācis izlūkdatus no vismaz 10 valstīm, kas ziņoja par tāda paša veida viltotu eiro banknošu konfiskāciju.

Pirms aresta dienas iestādes visā Eiropā bija konfiscējušas viltotas dažādu nominālu banknotes (galvenokārt 20, 50 un 100 eiro) aptuveni 950 000 eiro vērtībā, pirms tās nonāca apgrozībā, un visas bija izsekojamas līdz vienam un tam pašam ražotājam.

Turklāt tiek uzskatīts, ka aizturētais viltotājs ir atbildīgs par vairāk nekā 27% no visām viltotajām eiro banknotēm, kas atklātas un izņemtas no apgrozības 2023. gadā vien. Šo banknošu kopējā nominālvērtība tiek lēsta aptuveni 8 miljonu eiro apmērā.

Kad Itālijas kaarabinieri ar "Eiropola" ekspertu atbalstu veica kratīšanu viltotāja drukas darbnīcā, viņi uzgāja ražošanas līniju, kurā atradās 31 digitālā drukas iekārta un liels daudzums izejvielu, kas tika izmantotas viltotu banknošu izgatavošanai.

Noziedznieks bija iekārtojis darbnīcu savās mājās, paslēpjot ražotni aiz savas garāžas. Viltotājs uz sliedēm bija izbūvējis pārvietojamu sienas daļu, kas ļāva viņam piekļūt drukas laboratorijai, iedarbinot paštaisītu elektronisko sistēmu.

Varas iestādes uzskata, ka viltotājs paļāvās uz vairākiem nacionāliem un starptautiskiem naduas izplatīšanas kanāliem, galvenokārt Francijā.

Ekspertu analīze, tostarp Eiropas Centrālās bankas novērtējums, apstiprināja, ka banknošu viltotie drošības elementi (piemēram, hologrammas) bija augstas kvalitātes.

Svarīgākais