Igaunijā nopratina organizācijas "Slava Ukraini" dibinātāju

© Unsplash

Igaunijā ģenerālprokuratūra ir nopratinājusi nevalstiskās organizācijas "Slava Ukraini" dibinātāju Johannu Mariju Lehtmi, kura tiek turēta aizdomās par naudas piesavināšanos.

"Mēs varam apstiprināt, ka Johanna Marija Lehtme ir nopratināta," Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja ģenerālprokuratūras padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Gerli Vahere.

Izmeklēšanu ir uzsākušas arī Ukrainas tiesībaizsargājošās iestādes. Vahere nekomentēja, kādas darbības tiek veiktas Ukrainā.

"Prokuratūra nevar izpaust konkrētu informāciju par to, kā un kur notika nopratināšana. Izpaužot informāciju, mums vienmēr ir jāievēro juridiskie informācijas izpaušanas pamati. Tā kā personas dati ir aizsargāti, nav iespējams sniegt informāciju par personas dzīvesvietu vai atrašanās vietu," sacīja Vahere.

Maijā Centrālā kriminālpolicija izvirzīja sākotnējās aizdomas pret Lehtmi.

Prokuratūra pagājušā gada 9. maijā uzsāka kriminālizmeklēšanu, lai pārbaudītu nevalstiskās organizācijas "Slava Ukraini" savākto līdzekļu izmantošanu Ukrainas atbalstam. Izmeklēšana tika uzsākta pēc panta par piesavināšanos. Nākamajā dienā Lehtme tika atbrīvota no "Slava Ukraini" vadītājas amata.

Apsūdzības par naudas izšķērdēšanu pirmo reizi izskanēja pagājušā gada pavasarī, un Lehtme tās noliedza. Viņa arī atkāpās no Igaunijas parlamenta deputātes amata. Rīgikogu viņa bija ievēlēta no liberālās partijas "Igaunija 200".

Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas pērn martā sākušas kriminālprocesu par iespējamu ļaunprātīgu ziedojumu izmantošanu saistībā ar skandālu, kurā iejaukta "Slava Ukraini" un tās sadarbības partneri Ukrainā.

ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka Ukrainas Izmeklēšanu valsts birojā (DBR) pirmstiesas izmeklēšanu sāka 2023. gada 24. martā par krimināllikuma pantu par piesavināšanos un humānās palīdzības un labdarības ziedojumu izmantošanu peļņai.

Aizdomas saistītas ar Henadijam Vaskivam, kurš ir arī Ukrainā bāzētās nevalstiskās organizācijas "All For Victory" vadītājs, piederoša uzņēmuma iesaistīšanu Ukrainai nepieciešamo preču iegādē par Igaunijā savāktiem ziedojumiem.

Domājams, ka "Slava Ukraini" 1,5 miljonus eiro no Igaunijā savāktajiem ziedojumiem ir pārskaitījusi Ukrainas kompānijai "IC Constructions", kas pieder Vaskivam. Šķiet, ka Ukrainas kompānija ir fiktīva un tās vienīgās aktivitātes ir saistītas ar Igaunijas nevalstisko organizāciju.

"Slava Ukraini" padomes vērtējumā "IC Constructions" kā vidutāja iesaiste ziedojumu projektos nav loģiska, kā arī aizdomas radušās par konkrētām šī uzņēmuma pavadzīmēm.