Kāds āķis slēpjas “Wizz Air” neierobežoto lidojumu abonēšanas piedāvājumā?

© Pixabay.com

“Wizz Air” - Eiropā bāzēta aviokompānija, kuru 2024. gadā patērētāju grupa “Who?” atzinusi par sliktāko aviokompāniju -, ir paziņojusi, ka sāks abonēšanas pakalpojumu, kas piedāvā neierobežotu lidojumu piedāvājumu - bet vai tas tiešām ir tik izdevīgi, kā šķiet sākumā, stāsta euronews.com.

Jaunais piedāvājums ir radījis lielu jucekli aviācijas nozarē.

“Wizz Air” sistēma “all you can fly” gada abonements maksā 599 eiro.

Abonements ietver visus lidojumus uzņēmuma starptautiskajā tīklā, kurā ir aptuveni 950 maršruti pa Eiropu, Ziemeļāfriku, Tuvajiem Austrumiem un Āziju.

Tomēr, tāpat kā jebkuram abonementam, pirms steidzaties reģistrēties, ir svarīgi pārbaudīt sīko druku.

Neskatoties uz to, ka “Wizz Air” piedāvājums šķiet lieliska cenas un kvalitātes attiecība, ir svarīgi zināt, ka lidojumus ir iespējams rezervēt tikai 72 stundas pirms to izlidošanas laika - tas nozīmē, ka pēdējā brīža ceļotājiem sēdvieta netiks garantēta.

Saspringtā laika dēļ tas nav piemērots arī cilvēkiem, kuriem patīk plānot uz priekšu.

Papildus abonēšanas maksai katram abonementa īpašniekam būs jāmaksā atsevišķa papildu fiksēta maksa 9,99 EUR par katru lidojumu kā papildu maksa pirms ceļojuma.

Arī bagāžas un sēdekļa izvēles izmaksas nav iekļautas - tās var svārstīties no dažiem eiro līdz vairāk nekā simtam atkarībā no somas svara un ceļojuma sezonas.

Pašlaik pēdējā brīža ceļojums turp un atpakaļ uz Stambulu jums izmaksātu aptuveni 250 eiro, kas nozīmē, ka divi šādi braucieni tehniski nozīmētu, ka abonements jau ir atmaksājies.

Ja jums nav nepieciešami neierobežoti lidojumi, “Wizz Air” jau ir pieejama Multipass iespēja, kas tiek iekasēta katru mēnesi - šie lidojumi, kas jārezervē piecas dienas pirms izlidošanas, izlido no Austrijas, Bulgārijas, Kipras, Ungārijas, Rumānijas, Apvienotās Karalistes, AAE, Albānijas, Polijas un Itālijas.

Mēneša cenas svārstās no €34,99 līdz €64,99 atkarībā no valsts, no kuras lidojat, un katru mēnesi piedāvā lidojumu vienā virzienā uz visiem starptautiskajiem galamērķiem. Neskatoties uz to, ka maksa tiek iekasēta katru mēnesi, katram no šiem abonementiem ir arī 12 mēnešu saistības.

Lai gan “Wizz Air” ir atzīta par aviokompāniju ar sliktāko punktualitāti trīs gadus pēc kārtas, tā tika nosaukta par "Ilgtspējīgāko zemo izmaksu aviokompāniju" ceturto gadu pēc kārtas Pasaules finanšu ilgtspējas balvā 2024.

Tomēr tagad daži vides aizstāvji pauduši satraukumu par jauno shēmu.

"”Wizz Air” lēmums klimata krīzes laikā uzsākt "all-you-can-fly" abonēšanas pakalpojumu ir kā malkas pievienošana degošai ugunij," portālam “Euronews Travel” sacīja kampaņu grupas “Stay Grounded” pārstāve Hanna Lorensa. Tas parāda, ka nozare nedomā samazināt emisijas, un tai nevar uzticēties.

"Lai gan “Wizz Air” kurina uguni tikai, lai palielinātu savu peļņu, tie, kuri nekad nav spēruši kāju lidmašīnā, nesīs lielāko slogu no klimata kaitīgajām emisijām, ko radīs šie lidojumi," viņa piebilst.

“Stay Grounded” arī aicināja steidzami aizliegt pastāvīgo lidotāju programmas, ieviest biežu lidojumu nodevu un investēt transportā, "lai izvairītos no klimata sabrukuma".

Neskatoties uz “Wizz Air” kritiku, aviokompānija ir viena no noslogotākajām Eiropā - pagājušajā gadā viņu lidmašīnas pārvadāja aptuveni 60 miljonus pasažieru, kas ir par 17 miljoniem vairāk nekā, piemēram, “British Airways”.

"Mēs esam priecīgi, ka esam pirmie, kas ieviesīs šo unikālo abonementu ceļotājiem Eiropā," sacīja Wizz Air” pārstāve Silvija Moskēra. "Tas mūsu klientiem sniegs simtiem spontānu ceļojumu iespēju par fiksētu cenu, dodot viņiem brīvību lidot, kad vien tas ir ērti, nemaksājot papildus."

Lai gan abonēšanas karte jau ir pārdošanā, to varēs izmantot tikai 25. septembrī.

Vēl nav skaidrs, cik cilvēku ir izmantojuši vai izmantos piedāvājumu, un šobrīd ir pieejami tikai 10 000 abonementu.