Kritis 20 gadus vecs ūdens temperatūras rekords Vidusjūrā

© Unsplash

Nedēļas nogalē Vidusjūrā tika pārspēts maksimālās jūras virsmas temperatūras rekords. Diennakts vidējā temperatūra tika reģistrēta pie 28,90 °C atzīmes, atsaucoties uz Spānijas vadošo jūras zinātņu institūtu, ziņo "Radio France".

Iepriekšējais rekords tika sasniegts 2003. gada 24. jūlijā, kad vidējā temperatūra bija 28,71 °C, sacīja Džastino Martiness, Barselonas Mara institūta un Katalonijas Jūras pārvaldības pētniecības institūta pētnieks.

"Maksimālā temperatūra 15. augustā tika sasniegta Ēģiptes piekrastē El Arišā (31,96 °C), taču šī vērtība ir provizoriska, līdz tiks veiktas turpmākas pārbaudes, piebilda Martiness.

Šie provizoriskie atklājumi ir ņemti no satelīta datiem Eiropas Savienības Zemes novērošanas programmā "Copernicus”.

Tie liecina, ka divas vasaras pēc kārtas Vidusjūra bijusi siltāka nekā 2003. gada ārkārtējā vasaras karstuma viļņa laikā, kad 23. augustā ūdens virsmas diennakts vidējā temperatūra tika fiksēta pie 28,25 °C atzīmes - šis rekords ir bijis nemainīgs divdesmit gadus.

Šāda temperatūra apdraud jūras iemītnieku dzīvi. Iepriekšējos karstuma viļņos tika iznīcinātas aptuveni 50 sugas, tostarp koraļļi un moluski.

Vidusjūras reģions jau sen ir klasificēts kā klimata pārmaiņu karstais punkts.

Pēc zinātnieku domām, okeāni ir absorbējuši 90 procentus no cilvēka darbības radītā liekā siltuma kopš industriālā laikmeta.

Tiek prognozēts, ka okeānu pārkaršana ietekmēs jūras augus un dzīvniekus, tostarp noteiktu sugu migrāciju un invazīvo sugu izplatību. Tas varētu apdraudēt zivju krājumus un tādējādi apdraudēt nodrošinātību ar pārtiku atsevišķās pasaules daļās.

Siltāki okeāni arī mazāk spēj absorbēt oglekļa dioksīdu (CO2), pastiprinot globālās sasilšanas apburto loku.

Svarīgākais