Ar jaunu likumu Polijas robežsargiem atļauj šaut

© pixabay.com

Polijas prezidents Andžejs Duda parakstījis likumu, ar kuru tiek vienkāršoti noteikumi par ieroču izmantošanu drošības spēkos, tajā skaitā robežas apsardzē, pavēstījusi prezidenta kancelejas vadītāja Malgožata Paprocka.

Prezidents "ir gandarīts par iespēju parakstīt likumu, kas ļaus vēl labāk, vēl efektīvāk aizsargāt robežu un citas vietas, kā arī palielinās Polijas karavīru drošību", norādīja kancelejas vadītāja.

Diskusijas par nepieciešamību mainīt Polijas karavīru ieroču lietošanas noteikumus aktualizējās pēc tam, kad uz robežas ar Baltkrieviju tika nogalināts poļu karavīrs.

Viņu sadūra nelegālais imigrants, kas mēģināja nelikumīgi šķērsot robežu.

Ar jauno likumu Kriminālkodeksā tiek ieviests noteikums, kas atbrīvo no atbildības par noteiktos apstākļos izdarītām darbībām.

Tas attiecas uz ieroča lietošanu, ko karavīrs, aizsargājot robežu, veic, pārkāpjot noteikumus, ja tas noticis, lai atvairītu tiešu apdraudējumu šī karavīra vai citas personas dzīvībai, veselībai vai brīvībai.

Polijas vadība likuma pieņemšanu skaidro ar nepieciešamību stiprināt aizsardzību uz robežas ar Baltkrieviju, kur, diktatoram Aleksandram Lukašenko izvēršot hibrīdoperāciju pret kaimiņvalstīm, pieaudzis nelegālo robežas šķērsošanas gadījumu skaits.

Diskusijas Polijā saasinājās, kad maija beigās kāds migrants uz robežas nogalināja poļu karavīru Mateušu Siteku.

Ziņas par šo notikumu sakrita ar ziņām par trīs Polijas karavīru aizturēšanu par brīdinājuma šāvienu raidīšanu uz robežas.

Prokuratūra diviem no viņiem izvirzīja apsūdzības par pilnvaru pārsniegšanu un citu cilvēku dzīvības apdraudēšanu.

Svarīgākais