Jaunie ierobežojumi: Lietuvā neielaiž 66 mašīnas ar Baltkrievijas reģistrācijas numura zīmēm

© Dmitrijs Suļžics/MN

Nepilna mēneša laikā pēc tam, kad 18.jūlijā stājās spēkā aizliegums iebraukt Lietuvā automašīnām ar Baltkrievijas reģistrācijas numura zīmēm, šajā laikā uz robežas kopumā apturēti 66 transportlīdzekļi, no kuriem lielākā daļa tika apturēti Medininku robežkontroles punktā, liecina Lietuvas Muitas departamenta dati.

Saskaņā ar muitas datiem pēc gandrīz mēneša, kopš aizliegums stājies spēkā, Medininkos neļāva Lietuvā iebraukt 49 automašīnām ar Baltkrievijas reģistrācijas numura zīmēm, bet Šalčininku robežkontroles punktā robežu aizliedza šķērsot 17 automašīnām.

Pēc tam, kad pagājušā gada augustā tika pieņemts lēmums uz laiku slēgt Šumskas un Tverečas robežkontroles punktus ar Baltkrieviju, bet šā gada martā tika slēgti vēl divi - Lavorišķu un Raigardas - robežkontroles punkti, iebraukt Lietuvā ar automašīnu vai autobusu no Baltkrievijas tagad ir iespējams divās vietās - caur Medininku un Šalčininku robežkontroles punktiem. Šķērsot robežu kājām vai ar velosipēdu caur šiem punktiem ir aizliegts.

No 17.augusta stāsies spēkā arī izņēmums, kad Baltkrievijas pilsoņi, kuriem ir vīza ieceļošanai Eiropas Savienībā (ES) vai derīga termiņuzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļauja Lietuvā un kuri izmanto automašīnu tikai personīgām vajadzībām, varēs iebraukt Lietuvā ar Baltkrievijā reģistrētu automašīnu.

Saskaņā ar muitas dienesta sniegto informāciju atjauninātā kārtība nerada priekšnoteikumus sankciju apiešanai, bet tikai sašaurina jau pastāvošo atbrīvojumu. Līdz 16.augustam Baltkrievijā reģistrētu automašīnu īpašniekiem bija atļauts iebraukt valstī, ja īpašniekam bija kādā no ES valstīm izsniegta vīza, savukārt no sestdienas ar šādām automašīnām Lietuvā varēs iebraukt tikai tie īpašnieki, kuriem vīza ir izsniegta Lietuvā.

"Citi nosacījumi un izņēmumi nav mainījušies," piektdien teica Muitas departamenta preses pārstāve Irmina Frolova-Milašiene.

No sestdienas atjauninātā kārtība neattiecas uz automašīnām, kas pieder juridiskām personām vai tiek izmantotas komerciālos nolūkos, piemēram, automašīnām, kas ievestas Lietuvā pārdošanai. Lietuvā atļauts ievest arī automašīnu, kas nav paredzēta pārdošanai un kas pieder ES pilsonim, ja viņš dzīvo Baltkrievijā un izmanto šo transportlīdzekli tikai personīgām vajadzībām.

No 2025.gada 18.janvāra Baltkrievijā reģistrētus automobiļus nebūs atļauts uzturēties Lietuvā. Šādu automobiļu vadītāji tiks uzskatīti par tiesību aktu pārkāpējiem, un viņiem draudēs naudas sods un automašīnas konfiskācija.

Līdz 2025.gada 18.janvārim automašīnas ar Baltkrievijas reģistrācijas numura zīmēm var piedalīties ceļu satiksmē Lietuvā, kā arī tikt ievestas un reģistrētas Lietuvā.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais