Miljardiera meita kļuvusi par Taizemes premjerministri

© SCANPIX/AFP

Taizemes parlaments piektdien apstiprinājis Petongtarnu Šinavatru premjerministra amatā, viņai 37 gadu vecumā kļūstot par jaunāko premjeri Taizemes vēsturē.

Petongtarna Šinavatra nāk no bagātas un ietekmīgas ģimenes. Viņas tēvs ir bijušais Taizemes premjerministrs, miljardieris Taksins Šinavatra un viņas tante Jinglaka Šinavatra ieņēma premjerministra amatu no 2011.gada līdz 2014.gadam. Petongtarna kļuvusi par otro sievieti valdības vadītāja amatā pēc savas tantes.

Petongtarna Šinavatra tika apstiprināta premjerministra amatā divas dienas pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa atcēla no premjerministra amata Sretu Tavisinu, jo viņš bija iecēlis ministra amatā personu ar kriminālsodāmību. Šinavatra un Tavisins pārstāv partiju "Pheu Thai", kas vēlēšanās 2023.gadā palika otrajā vietā, bet izveidoja valdošo koalīciju.

Pasaulē

ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps trešdien atbalstītāju mītiņā Longailendā, netālu no Ņujorkas, solīja, ka dosies uz Ohaio štata Springfīldu - pilsētu ar lielu Haiti imigrantu kopienu, kas izpelnījusies ievērību visas valsts mērogā pēc Trampa nepatiesajiem apgalvojumiem, ka imigranti tur ēd suņus un kaķus.