Bangladešā pūlis ar bambusa nūjām un caurulēm piekauj ekspremjeres atbalstītājus

© Unsplash

Bangladešas galvaspilsētā Dakā ceturtdien pašpasludinātu "revolūcijas sargu" pūlis ieradās vietā, kur bija paredzēts bijušās premjerministres šeihas Hasinas atbalstītāju mītiņš, un uzbruka cilvēkiem ar bambusa nūjām un caurulēm.

Ceturtdien tiek atzīmēta gadadiena, kopš 1975.gadā militārā apvērsuma gaitā tika nogalināts Hasinas tēvs, neatkarības varonis šeihs Mudžiburs Rahmans, un Hasinas valdība šo dienu bija pasludinājusi par oficiālu brīvdienu.

Iepriekšējos gados Bangladešā piemiņas diena tika atzīmēta ar milzīgiem mītiņiem, bet tagad tie, kas ir gandarīti par Hasinas varas krišanu, cenšas nodrošināt, lai ekspremjeres Avami līgas atbalstītājiem nebūtu iespējas pārgrupēties.

Bēgule un diktatore šeiha Hasina ir pavēlējusi saviem bandītiem un kaujiniekiem ierasties šajā vietā, lai viņi varētu sarīkot kontrrevolūciju," ziņu aģentūrai AFP sacīja 26 gadus vecais Imrauls Hasans Kajess.

"Mēs esam šeit, lai sargātu mūsu revolūciju, lai tā neizslīd no mūsu rokām," viņš piebilda.

Policija nekur nebija redzama, bet simtiem vīriešu, no kuriem lielākā daļa nebija studenti, nobloķēja ielu, kas ved uz Hasinas vecajām ģimenes mājām - vietu, kur pirms 49 gadiem tika nošauts viņas tēvs un daudzi viņas radinieki.

Ēkas vēl nesen bija Hasinas tēva muzejs, bet dažas stundas pēc premjeres varas krišanas pūlis to izdemolēja un aizdedzināja.

Vairāki cilvēki, kurus pūlis turēja aizdomās, ka viņi ir Avami līgas atbalstītāji, tika sisti ar nūjām, bet citi tika piespiedu kārtā aizvesti.

Hasina savā pirmajā publiskajā paziņojumā kopš negaidītās došanās trimdā šonedēļ aicināja atbalstītājus pie tēva muzeja "lūgties par visu dvēseļu pestīšanu, dāvinot ziedu vītnes un lūdzoties".

Pagaidu valdība otrdien atcēla politiski pretrunīgo brīvdienu un pieprasīja, lai ierēdņi paliek savos birojos.

Svarīgākais