Igaunijas un Somijas premjeri tiekas pirtī

© Ģirts Ozoliņš/MN

Igaunijas jaunā premjerministra Kristena Mihala un Somijas valdības vadītāja Peteri Orpo pirmā tikšanās norisinājusies saunā.

Mihals pirmajā ārvalstu vizītē kopš stāšanās premjera amatā apmeklēja Somiju.

Pēc ierašanās Helsinkos otrdienas vakarā Somijas premjers uzņēma viņu saunā.

"Divu premjerministru sarunas par politiku un pasaules aktualitātēm saunā labi parāda, cik tuvi mēs esam - gan kultūras ziņā, gan politiski," Mihala teikto citē Igaunijas valdības preses dienests.

Premjerministri jau oficiālā gaisotnē atkal tikās trešdienas rītā.

"Mums kā draugiem, kaimiņiem un sabiedrotajiem ir lieliskas divpusējas saites. Arī man un manai valdībai nepārtraukta cieša sadarbība joprojām ir prioritāte," preses konferencē pēc tikšanās sacīja Mihals.

"Kā Eiropas Savienības (ES) un NATO pierobežas valstis mēs saskaramies ar kopīgiem drošības izaicinājumiem. Mēs jau esam ievērojami palielinājuši savus aizsardzības izdevumus, bet mums ir jāturpina smagi strādāt, lai vēl vairāk palielinātu visas Eiropas aizsardzības gatavību," viņš teica.

Igaunijas premjerministrs arī pateicās Somijai par sadarbību infrastruktūras jautājumos.

"Labāka savienojamība Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā joprojām ir mūsu kopīgs mērķis, vai tas būtu "Rail Baltica", enerģētikas vai datu pārraides savienojumi. Esmu gandarīts, ka turpinās darbs pie jaunā elektroenerģijas savienojuma "Estlink 3". Tas vēl vairāk palīdzēs palielināt energoapgādes drošību mūsu reģionā un nodrošināt pieņemamas enerģijas cenas mūsu patērētājiem un uzņēmumiem," viņš teica.

Valdību vadītāji apsprieda arī valstu kopīgos mērķus un sadarbību ES.

"Mēs abi atbalstām spēcīgāku vienoto tirgu, kas balstīts uz konkurenci un vienlīdzīgām iespējām. Kopīgi turpināsim strādāt pie birokrātijas mazināšanas un pie tā, lai pilnībā izmantotu digitālās pārejas potenciālu gan ES, gan reģionālā līmenī," sacīja Mihals.

Viņš uzsvēra, ka Igaunija, līdzīgi kā Somija, joprojām ir nelokāma Ukrainas atbalstītāja.

"Mana valdība ir apņēmusies un turpinās nodrošināt 0,25% no mūsu iekšzemes koppprodukta militārajam atbalstam Ukrainai. Mums arī jāturpina strādāt pie sankciju pastiprināšanas un Krievijas saukšanas pie atbildības. Galu galā Krievijai, nevis mūsu nodokļu maksātājiem, ir jāsamaksā rēķins par zaudējumiem, ko tā ir nodarījusi Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Labs sākums tam būtu palīdzēt Ukrainai ar pašiem Krievijas iesaldētajiem aktīviem, nevis tikai ar peļņu," sacīja Igaunijas premjerministrs.

Vizītes laikā Mihals tikās arī ar Somijas prezidentu Aleksandru Stubu.

Jau ziņots, ka Mihals premjerministra amatā stājās 23.jūlijā.

Svarīgākais