Vācijas valdība apsver atļaut kriminālpolicijai veikt slepenas kratīšanas

© pixabay.com

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere ierosinājusi piešķirt kriminālpolicijai pilnvaras veikt slepenas kratīšanas gadījumos, kad pastāv konkrēti terorakta draudi.

Ierosinātais likumprojekts paredz, ka kriminālpolicijai iepriekš būtu jāsaņem tiesas atļauja šādu kratīšanu veikšanai, kas tiktu atļautas tikai gadījumos, kad tas ir vienīgais veids, kā novērst tūlītējas briesmas, nopietni neapdraudot kriminālizmeklēšanu.

Likumprojekts arī paredz plašākas pilnvaras attēlu novērtēšanai un salīdzināšanai, tostarp ar mākslīgā intelekta palīdzību.

Iekšlietu ministrijas preses pārstāve sacīja, ka likumprojekts nepieļauj "reāllaika novērošanu un reāllaika sejas atpazīšanu publiskās vietās".

Likumprojektā teikts, ka slepenas operācijas varētu palīdzēt novērst noziegumus, piemēram, apmainot munīciju pret tukšām patronām vai aizstājot sprāgstvielu ražošanā izmantotos materiālus ar citiem, kas nav bīstami.

Tajā arī norādīts, ka fiziska piekļuve informācijas tehnoloģiju ierīcēm ir "drošākais un ātrākais veids, kā ievietot programmatūru, kas nepieciešama, lai piekļūtu informācijai". Taču šādu metodi paredzēts izmantot vienīgi starptautiskā terorisma draudu apkarošanai.