Lietuvas ģenerālprokurore paziņojusi, ka Seima deputāts, iespējams, viltojis dokumentus

© Pixabay

Lietuvas parlamenta deputātu Andrju Vīšņausku tur aizdomās par 19 dokumentu viltošanu, kad viņš bija Mariojampoles padomes deputāts un uzdevis citu personu izdevumus par saviem, lai krāpnieciski iegūtu kompensāciju no pašvaldības, paziņoja Lietuvas ģenerālprokurore Nida Grunskiene.

Otrdien, lūdzot Seima deputātiem atcelt Vīšņauska tiesisko imunitāti, Grunskiene teica, ka pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi ļauj pārliecinoši apgalvot, ka viņš, būdams Marijampoles padomes deputāts, viltoja dokumentus, lai saņemtu kompensāciju par darbībām, kas nebija saistītas ar amata pienākumu pildīšanu, cita starpā uzdodot par saviem citu personu izdevumus.

Kā viņa teica, Vīšņausks 2019.-2020.gadā, kad bija Marijampoles padomes deputāts krāpnieciski varētu būt ieguvis gandrīz 2200 eiro.

Grunskiene žurnālistiem sacīja, ka Vīšņausks, iespējams, vairāku personu izdevumus ir atzinis par saviem, taču viņa neatklāja, kas ir šīs personas, piebilstot, ka līdz šim nevienai personai šajā lietā nav noteikts aizdomās turētā statuss.

Ģenerālprokurore lūdz Seimu atcelt Vīšņauska tiesisko imunitāti, lai viņam varētu izvirzīt apsūdzības viltošanā un viltota dokumenta glabāšanā, kā arī krāpšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Lietuvā deputāram nevar izvirzīt aizdomas bez parlamenta piekrišanas.

Pats deputāts, kas pārstāv konservatīvo partiju "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" apgalvo, ka ir šokēts par viņam izvirzītajām apsūdzībām, un apgalvo, ka ir nevainīgs.

Vīšņausks iepriekš apturēja savu dalību partijā un atkāpās no tās parlamenta frakcijas vadītāja amata.

Sākotnēji viņš bija iekļauts arī konservatīvo kandidātu sarakstā 13.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, taču vēlāk partijas vēlēšanu štābs nolēma viņa vārdu svītrot. tomēr viņš joprojām kandidēs Marijampoles vienmandāta vēlēšanu apgabalā.

Lietuva Pašvaldību likums noteic, ka pašvaldības padomes locekļi nesaņem algu, bet tiek apmaksāts reālais laiks, ko viņi pavada, veicot amata pienākumus.

Tāpat viņi var saņemt pabalstu, lai segtu biroja, pasta, telefona, interneta, transporta, biroja nomas un citas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas izmaksas.

Pašvaldības padomes loceklis tādu pabalstu var saņemt reizi mēnesī un vismaz reizi trijos mēnešos padomes loceklim ir jāsniedz atskaite par izdevumiem.

Svarīgākais