Igaunija apsver iespēju izīrēt savu cietumu ārvalstu cietumniekiem

© unsplash.com

Tieslietu ministre Līsa Pakosta (Igaunija 200) nosūtījusi izskatīšanai valdībā priekšlikumus, kā ietaupīt naudu cietumu sistēmā. Valdībai būtu jālemj, vai Tieslietu ministrija varētu pārdot kādu no Igaunijas cietumiem, to saglabāt, vai tā vietā sākt īrēt cietuma vietas citām valstīm, vēsta err.ee.

Pakosta sacīja, ka par detaļām vēl ir pāragri runāt, taču viņa apliecināja, ka ir nosūtījusi valdībai priekšlikumus korekcijas sistēmas reformai.

"Alternatīvas ir vairākas. Vispirms būtu jāskatās, ko mēs valdībā domājam kopumā, par kuru alternatīvu domāt," sacīja Pakosta.

Pēc Pakostas domām, variantu ir daudz. "Jebkurai izvēlei seko pārdomu process, kā to vislabāk izdarīt. Ja es jums tagad kaut ko pastāstīšu, jūs to ieliksiet stāstā un šķitīs, ka jau ir gatavs risinājums. Bet tas, acīmredzami, būtu maldinoši, " sacīja Pakosta

"Ja iet, piemēram, cietuma izpārdošanas ceļu, tad tas tiešām var beigties ar tiesībām būvēt tur sociālo dzīvojamo māju vai viesnīcu. Ir arī tāda iespēja. Vecie cietumi pasaulē ir ļoti bieži izmanto kā izglītības iestādes vai viesnīcas, jo abos gadījumos telpiskā struktūra ir diezgan līdzīga,» viņa piebilda.

Pēc Pakostas domām, papildu naudas meklēšana cietumu sistēmā ir daļa no valdības samazināšanas plāniem. "Izcirtums skar ne tikai samazinājumu, bet arī ieņēmumu pusi. Ieņēmumu un izdevumu attiecību. Šobrīd daļa naudas parāda, ka ne visas vietas ir pilnas. Kas ir ļoti jauki, Igaunija, es apsveicu visu Igaunijas tautu par ļoti labu likumpaklausību”, sacīja Pakosta

Pēc Pakostas domām, lai kādu lēmumu valdība pieņemtu ar cietumu sistēmu, tas arī novedīs pie nepieciešamības pārskatīt tiesisko telpu. "Lai kādu virzienu mēs ejam, jebkurā gadījumā tas nozīmē arī tiesiskās telpas sakārtošanu. Bez kā neviens virziens nevarētu iztikt," atzīmēja Pakosta.

Igaunijā ir trīs cietumi - Tallinas, Tartu un Viru cietumi. Tallinas cietumā var izmitināt 1292 ieslodzītos, Tartu cietumā 993 un Viru cietumā 1049 ieslodzītos. Uz pagājušā gada beigām Igaunijas cietumos un aizturēšanas centros kopā atradās 1841 notiesātais, apcietinātais un aizturētais par pārkāpumiem.

Desmit gadu laikā ieslodzīto skaits ir samazinājies par 1250 cilvēkiem, un Tieslietu ministrija prognozē, ka ieslodzīto skaita samazināšanās turpināsies, jo nepilngadīgajiem un jauniešiem tiek pielāgoti ar brīvības atņemšanu nesaistīti sodi, kopumā ir īsāki reālie sodi, īsāki aresti un pastāv priekšlaicīgi nosacīti atbrīvoto procentuālais pieaugums.

Svarīgākais