Marss un Jupiters satuvinās naksnīgajās debesīs; parādība atkārtosies vien 2033. gadā

© Pixabay

Marss un Jupiters naksnīgajās debesīs piedzīvos tuvāko tikšanos šajā desmitgadē, raksta "nationalpost.com".

Trešdien abas planētas sasniegs minimālo attālumu - vienu trešdaļu no viena grāda. No cilvēka skata punkta tā ir aptuveni viena trešdaļa no Mēness platuma.

Patiesībā mūsu Saules sistēmas lielākā planēta un tās blāvākais, sarkanais kaimiņš savās orbītās atradīsies vairāk nekā 575 miljonu kilometru attālumā viens no otra.

Kā apgalvo astronomi, unikālo parādību varēs novērot lielākajā daļā Amerikas, Eiropas un Āfrikas. Labākie skati būs austrumu pusē, Vērša zvaigznāja virzienā, īsi pirms rītausmas.

"Šādi notikumi galvenokārt ir zinātkāres un apbrīnas objekti tiem, kas vēro debesis un domā, kas varētu būt divi spilgti objekti, kas atrodas tik tuvu kopā," sacīja profesors Džons Džordžini no NASA reaktīvo dzinēju laboratorijas Kalifornijā. "Zinātne šādus notikumus spēj precīzi paredzēt vairākus gadus iepriekš," piebilda Džordžini.

Marsa un Jupitera orbītas nav pietuvojušās tik tuvu vienu otrai kopš 2018. gada. Un tas vairs neatkārtosies līdz 2033. gadam, kad tās nonāks vēl tuvāk.

Vistuvāk pēdējo 1000 gadu laikā planētas nonāca 1761. gadā, kad Marss un Jupiters ar neapbruņotu aci izskatījās kā viens spilgts objekts, norāda Džordžini. Raugoties uz priekšu, 2348. gadā planētas būs gandrīz tikpat tuvu.

Pasaulē

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) īpašo uzdevumu vienība, veicot operāciju Melnās jūras akvatorijā, ar pārnēsājamo zenītraķešu iekārtu notriekusi krievu iznīcinātāju "Su-30SM", trešdien pavēstījis GUR preses dienests.