Pārdod muižu, kas bija noskatīta kā iespējamā Igaunijas prezidenta rezidence

© MN

Igaunijas valsts nekustamā īpašuma pārvaldnieks "Riigi Kinnisvara" (RKAS) izsolē pārdod muižu "Liberty", kas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa laikā tika apsvērta kā potenciālā jaunā prezidenta rezidence.

Sākumcena par īpašumu, kas atrodas Tallinas Hābersti rajonā, ir noteikta 890 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), paziņoja RKAS.

Muižas komplekss atrodas gandrīz 3,6 hektārus lielā īpašumā jūras krastā.

Iepriekš Valsts prezidenta kanceleja bija plānojusi veco muižas kompleksu atjaunot par prezidenta oficiālo rezidenci.

Brīvības komplekss 2013.gadā tika atdalīts no Igaunijas Brīvdabas muzeja īpašuma.

Prezidenta kanceleja 2014.gada sākumā uzsāka sarunas ar RKAS par muižas "Liberty" kompleksa pārbūvi par modernu ēku kompleksu, kurā bija paredzēts ierīkot Igaunijas prezidenta reprezentācijas telpas, kā arī dzīvojamās telpas. Rezidencē bija paredzēts izmitināt arī ārvalstu viesus.

Tomēr kompleksa atjaunošana galu galā aizkavējās dažādu publisko iepirkumu neveiksmju dēļ. Pirmais apstājās projektēšanas iepirkums, kam sekoja būvniecības iepirkuma neveiksme. Pēdējais tika pasludināts par neveiksmīgu pēc tam, kad visi piedāvājumi pārsniedza 4,4 miljonu eiro būvniecības budžetu.

Šo kavējumu dēļ prezidenta kanceleja nevarēja pieņemt lēmumu par būvniecību Tomasa Hendrika Ilvesa prezidentūras laikā, atstājot lēmumu par būvniecību prezidentes Kersti Kaljulaidas ziņā.

Tomēr Kaljulaida neuzskatīja to par nepieciešamu, un arī pašreizējais prezidents Alars Karis nav izrādījis interesi par šo projektu.

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR 2019. gadā ziņoja, ka plāns muižas kompleksu atjaunot par prezidenta rezidenci valsts budžetam izmaksājis vismaz 354 000 eiro.

Pēc Kaljulaida lēmuma RKAS jau ieskicēja trīs iespējamos muižas nākotnes variantus: nodot ēkas citai valsts institūcijai, piemēram, atdodot tās Brīvdabas muzejam, saglabāt muižas kompleksu nākotnei vai nodot to pārdošanai.

RKAS 2021.gadā paziņoja par savu plānu muižu pārdot.

Vasaras muižas "Liberty" kompleksā, kas datējams ar 19.gadsimtu un sākotnēji piederēja baņķiera Egona Koha ģimenei, ietilpst septiņas ēkas, kā arī vecās muižas ēkas pamati.

Pēdējos 30 gadus muiža stāv tukša. Pirms tam tajā ilgus gadus atradās padomju pionieru nometne.

Svarīgākais