17. augusts Venecuēlā var izvērsties visai dramatisks

© Scanpix

Venecuēlas opozīcija aicinājusi 17.augustā visā pasaulē pulcēties uz demonstrācijām, lai atbalstītu tās pretenzijas uz uzvaru prezidenta vēlēšanās.

"Šo sestdien, 17.augustā, mēs dosimies Venecuēlas un visas pasaules ielās, (..) un kopā sauksim pasauli atbalstīt mūsu uzvaru un atzīt patiesību un tautas suverenitāti," sociālās saziņas vietnēs publicētā video paziņojusi opozīcijas līdere Marija Korina Mačado.

"Mēs uzvarējām, Venecuēla uzvarēja (..), uz tikšanos 17.aprīlī," paziņojis Edmundo Gonsaless, kurš prezidenta vēlēšanās kandidēja Mačado vietā pēc tam, kad viņai tika aizliegts kandidēt. Abi līderi jau ilgāk nekā nedēļu slēpjas, baidoties par savu drošību. Mačado nesen atzina, ka baidās par savu dzīvību.

Venecuēlā 28.jūlijā notika prezidenta vēlēšanas, kurās par valsts augstāko amatu sacentās līdzšinējais prezidents Nikolass Maduro un opozīcijas pārstāvis Gonsaless. Venecuēlas Nacionālā vēlēšanu padome pasludināja Maduro par vēlēšanu uzvarētāju, bet Gonsaless un Mačado apgalvo, ka uzvarējis Gonsaless. Opozīcija paziņoja, ka ieguvusi vairāk nekā divas trešdaļas rezultātu izdruku, kas pierāda Maduro zaudējumu.

ASV ir atzinušas Gonsalesu par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju.

"Šis vēstījums ir domāts jums, kas neatpazīstat sevi mūsdienu Venecuēlā, kas (..) balsojāt un vēlaties, lai jūsu 28.jūlijā pieņemtais lēmums tiktu ievērots," platformā "X" paziņoja Mačado, aicinot visus uz protestiem 17.augustā.