Lietuva ierobežos Krievijas un Baltkrievijas dubultpilsoņu brīvības

© pixabay.com

Lietuvas Aizsardzības ministrija ierosinājusi pilsoņiem, kuriem ir arī Krievijas vai Baltkrievijas pilsonība neļaut iestāties Strēlnieku savienībā.

"Ja tiek atklāts, ka persona ir ieguvusi vai tai ir valsts, kas apdraud nacionālo drošību, pilsonība, viņu nevar uzņemt Lietuvas Strēlnieku savienībā," paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Ierosinājums ir daļa no ministrijas izstrādātajiem grozījumiem likumā ar Strēlnieku savienību.

Grozījumi cita starpā paredz, ka par organizācijas biedriem nevar kļūt personas, kuru raksturojums, darbība vai sakari nav savienojami ar valsts drošības interesēm.

Priekšlikums aizliedz iestāties Strēlnieku savienībā personām, kurā ir valstu, kas tiek uzskatītas par draudu Lietuvas drošībai, pilsonība. Šādu valstu sarakstu sastādītu valdība.

"Tas ļaus izvērtēt Strēlnieku savienības biedru vai to personu, kas pretendē uz to statusu, darbības, sakarus, saiknes vai citus ar tām saistītus apstākļus, kas ietekmē vai var ietekmēt viņu uzticamību, lojalitāti Lietuvas valstij, neaizsargātību vai nevainojamu reputāciju, kas rada risku Strēlnieku savienības vai ar to sadarbojošos iestāžu drošībai un nacionālās drošības interesēm," aģentūrai BNS paskaidroja Kasčūns.

Pagājušā gada janvārī valdība apstiprināja to valstu sarakstu, kuras militārpersonām un amatpersonām ir aizliegts apmeklēt valsts drošības apsvērumu dēļ. Sarakstā ir iekļauta Baltkrievija, Ķīna un Krievija.

Strēlnieku savienības komandiera vietnieks pulkvežleitnants Ģedimins Latvis BNS apstiprināja, ka organizācijas vadība atbalsta ministrijas ierosinājumus.

Latvis piebilda, ka tikai pēdējā pusotra gada laikā organizācijai pievienojušies ap 2000 cilvēku, kas nozīmē, ka nepieciešami "zināmi drošības pasākumi".

Viņš gan atteicās komentēt, vai līdz šim ir bijuši gadījumi, kad ir apšaubīta savienības biedra lojalitāte, tomēr Latvis apliecināja, ka naidīgas valstis interesējas par Strēlnieku savienības aktivitātēm.

"Mēs esam ļoti noderīgi savai valstij miera laikā un arvien vairāk integrējamies valsts krīzes vadības un aizsardzības sistēmā. Krīžu vadības centrs un militārie spēki mūs augstu vērtē," teica komandiera vietnieks.

"Neapšaubāmi, mēs esam novērtēti un pamanīti, tāpēc ir likumsakarīgi, ka arī naidīgas valstis vēro mūsu rīcību un mūsu militārās mācības un pasākumus, un es noteikti neizslēdzu šādu iespēju," viņš teica.

Viņš piebilda, ka gadījumā, ja grozījumi tiks pieņemti, Valsts drošības departamentam un Aizsardzības ministrijas Otrajam izmeklēšanas departamentam būs jāpalīdz organizācijai pārbaudīt kandidātus dalībai Strēlnieku savienībā.

Ministrijas izstrādātais likumprojekts arī paredz Strēlnieku savienībā izveidot specializētās vienības loģistikai, kiberdrošībai, komunikācijai, medicīnai, sakariem, meklēšanai un glābšanai, evakuācijai un citiem uzdevumiem.

1919.gadā dibinātā Lietuvas Strēlnieku savienība ir valsts finansēta brīvprātīga paramilitāra pilsoniska pašaizsardzības organizācija, kas palīdz valstij nacionālās drošības garantēšanā, pilsoniskā gara un pilsoniskās apziņas veicināšanā.

Pašlaik organizācijā ir ap 16 000 biedru.

Svarīgākais