Astronoms amatieris pamanījis virs Eiropas lidojošu slepenu Ķīnas kosmosa lidmašīnu

© Pixabay.com

Kāda astronoma amatiera uzņemtajās fotogrāfijās redzams, kā slepena Ķīnas kosmosa lidmašīna lido virs Austrijas, raksta “The Independent”.

Izdevums norādīja, ka Ķīna decembrī palaida atkārtoti izmantojamo kosmosa lidmašīnu “Shenlong”, kas tulkojumā nozīmē "Dievišķais pūķis", savai trešajai misijai uz raķeti “Long March 2F” un kopš tā laika lidaparāts atrodas Zemes orbītā. Kopš 2020. gada tas jau ir pabeidzis divas misijas, no kurām iepriekšējā ilga vairāk nekā 250 dienas.

Pēdējo septiņu mēnešu laikā lidmašīna savas pašreizējās misijas laikā orbītā ir palaidusi vismaz septiņus satelītus, paziņoja kosmosa novērotāji. Tomēr Ķīnas amatpersonas nav atzinušas kosmosa lidmašīnas esamību vai izpaudušas nekādu citu informāciju par to objektu raksturu, kurus tā palaidusi orbītā.

Lai gan ASV Kosmosa spēki ir paziņojuši, ka ir izsekojuši kosmosa lidmašīnu jau kopš tās palaišanas brīža, vēl nav bijis neviena publiski apstiprināta slepenā kuģa attēla.

Izdevums piebilst, ka Ķīna izstrādāja lidmašīnu vairāku gadu robotizētām misijām pēc tam, kad tā tika palaista no raķetes Gobi tuksnesī.

Attēlos, ko uzņēmis kosmosa novērotājs - amatieris Fēlikss Šēfbankers Austrijā, var redzēt dažas kosmosa lidmašīnas iezīmes, to skaitā, iespējams, vairākus saules bateriju paneļus, kas darbina kuģi.

Šēfbankers izmantoja teleskopu, lai novērotu objektu 30. jūlijā. Viņa uzņemtajās fotogrāfijās bija redzams lidaparāts ar saules paneļiem līdzīgiem objektiem. Taču sakarā ar to, ka tā ir iepriekš neredzēta kosmosa kuģa daļa, viņam rodas aizdomas, ka tas varētu būt kas cits.

"Es neesmu pilnīgi pārliecināts, vai tie ir saules paneļi vai kāds cits elements, piemēram, antena vai kas tamlīdzīgs," intervijā “Space.com” sacīja Šēfbankers.

Svarīgākais