Izraēla piekrīt ierosinājumam 15. augustā atsākt sarunas par pamieru Gazas joslā

© Depositphotos

Izraēla piekrīt ASV, Kataras un Ēģiptes ierosinājumam 15. augustā atsākt sarunas par pamieru Gazas joslā, ceturtdien paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

"Pēc ASV un vidutāju priekšlikuma Izraēla 15. augustā nosūtīs delegāciju uz norunāto vietu," paziņoja Netanjahu birojs.

ASV, Kataras un Ēģiptes līderi ceturtdien aicināja Izraēlu un palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" nākamnedēļ atsākt sarunas par pamieru Gazas joslā. Līderu kopīgi parakstītajā vēstulē teikts, ka vienošanās ietvars jau ir gatavs un vēl atlicis vienoties par detaļām attiecībā uz vienošanās īstenošanu.

Sarunu norises vieta varētu būt Doha, Kaira vai Katara.

Kāda ASV amatpersona aģentūrai AP atklāja, ka palikušas tikai četras vai piecas jomas, kurās vēl nav panākta saprašanās, kā piemēru minot datumus, kad varētu notikt "Hamās" gūstā esošo izraēliešu apmaiņa pret palestīniešiem, kas ieslodzīti Izraēlas cietumos.

ASV, Katara un Ēģipte paziņoja, ka tām ir izstrādāts priekšlikums, ko tās ir gatavas prezentēt sarunās nākamnedēļ, lai atrisinātu atlikušās domstarpības.

Netanjahu kritiķi pārmetuši viņam sarunu novilcināšanu par pamieru Gazas joslā, kur jau desmit mēnešus norisinās karš starp Izraēlu un "Hamās". Karu izprovocēja "Hamās" kaujinieku 7. oktobrī notikušais iebrukums Izraēlas dienvidos.

"Hamās" uzbrukumā gāja bojā 1198 cilvēki, galvenokārt civiliedzīvotāji, liecina aģentūras AFP aprēķini, kas balstīti uz Izraēlas oficiālajiem datiem. Uzbrukuma laikā kaujinieki sagūstīja arī 251 cilvēku, no kuriem vairāk nekā simts joprojām atrodas gūstā Gazā.

"Hamās" uz sarunu priekšlikumu vēl nav atbildējis. Neskatoties uz spriedzes saasināšanos Tuvajos Austrumos un "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā, ASV amatpersonas uzskata, ka "Hamās" varētu piekrist atsākt sarunas.

Irāna un "Hamās" ir apsūdzējušas Izraēlu viņa slepkavībā. Izraēla ir atteikusies komentēt Hanijas nogalināšanu.

Svarīgākais