Bin Ladena nāve vēl nenozīmē Al Qaeda sakaušanu

Lai arī līdz ar ziņām par O. bin Ladena nāvi ir izskanējuši arī viedokļi, ka notikušais iezīmē beigas karam pret terorismu, tomēr jāņem vērā, ka darbības principi, uz kuriem O. bin Ladens balstīja Al Qaeda, organizācijā joprojām plaši tiek izmantoti.

O. bin Ladens bija Al Qaeda simbols, līdz ar to ASV ir pamats runāt par nozīmīgu pavērsienu, tomēr organizācijas operācijas vada citi cilvēki, un ASV nevajadzētu sapriecāties pārlieku agri, norāda izdevums Foreign Policy.

O. bin Ladens savu mācību cīņai ar lielvarām attīstīja pagājušā gadsimta 80. gados, kad Padomju Savienība iebruka Afganistānā. Šī Afganistānas kara laikā O. bin Ladens saprata ienaidnieka ekonomikas svarīgumu karā. Lai arī nevar teikt, ka pastāv cieša cēloņsakarība starp apkaunojošo zaudējumu karā un Padomju Savienības sabrukumu dažus gadus vēlāk, tomēr nav noliedzams, ka deviņus gadus notikušais karš Padomju Savienībai izmaksāja dārgi. O. bin Ladens pats ir stāstījis, kā viņš kopā ar cīņubiedriem vājinājis padomju valsti tik ilgi, kamēr tā bankrotējusi. Šo pašu pieeju viņš mēģināja izmantot arī pret ASV, un karu pret ASV viņš ir vairākkārt salīdzinājis ar karu pret Padomju Savienību, un reiz izteicās, ka „[ASV iepriekšējais prezidents Džordžs] Bušs atkārto [Padomju Savienības līdera Leonīda] Brežņeva kļūdas”.

Viens no vislabāk redzamajiem piemēriem mēģinājumiem pret ienaidniekiem izmantot ekonomiskus līdzekļus bija vērojams pērn, kad tika atklāts, ka divās pasta lidmašīnās, kas no Jemenas lidoja uz ASV, ir ievietoti spridzekļi. Islāma radikāļu izdevumā Inspire vēlāk parādījās publikācija, kurā tika skaidrots, ka šī ir „tūkstoš cirtienu” taktika, kuras mērķis ir pretinieku nonāvēt ar maziem uzbrukumiem. Šajā gadījumā nebija izšķiroši svarīgi, ka sūtījums galamērķi nesasniedza, svarīgāks ir abu pušu neproporcionālais ieguldījums. Ja teroristiem spridzekļu nosūtīšana izmaksāja ap 4200 dolāriem, tad rietumvalstīm drošības līdzekļu pastiprināšana un pārbaudes izmaksā krietni vairāk.

Padomju Savienības agresija pret Afganistānu izraisīja plašu starptautisku nosodījumu islāma pasaulē, savukārt uz Afganistānu no arābu valstīm ar mērķi palīdzēt cīņā pret PSRS devās ne tikai kaujinieki, bet arī humānās palīdzības sniedzēji. Saūda Arābija un citas Persijas līča valstis palīdzēja finansiāli. (Modžahedīnu cīņu tolaik atbalstīja arī ASV.) Tolaik O. bin Ladens saprata, cik svarīgi ir iegūt plašu publicitāti un sabiedrības atbalstu. Šīs zinības savu ietekmi nav zaudējušas arī pašlaik, kad Afganistānā karo ASV. O. bin Ladens vai citi Al Qaeda augsta ranga pārstāvji regulāri izplata vēstījumus, kuri masu saziņas līdzekļos iegūst plašu publicitāti, kas palīdz piesaistīt sekotājus.

ASV Afganistānā jau ir piedzīvojušas, ko nozīmē pasludināt uzvaru par agru, norāda Foreign Policy. 2002. gadā, gadu pēc kara sākuma toreizējais ASV viceprezidents Diks Čeinijs stāstīja, ka Afganistānas karš ir „Amerikas dramatiskākā uzvara karā pret terorismu”. Uzskatot, ka Afganistānas operācija ir teju vai noslēgusies, ASV savus spēkus pārnesa uz Irāku, kas savukārt ļāva Afganistānā no jauna nostiprināties Tāleban kaujiniekiem.