Apbedīšanas birojam par līķu slēpšanu uzlikts naudas sods 950 miljonu ASV dolāru apmērā

© Pixabay.com

ASV Kolorādo apbedīšanas biroja īpašniekiem noteikts 950 miljonus ASV dolāru liels sods, kas jāizmaksā 190 upuru ģimenēm, kuru ķermeņi tika atrasti pūstam apbedīšanas biroja telpās, ziņo “Time.com”.

Tiesnesis pirmdien nolēma, ka apbedīšanas birojam “Return to Nature” ir jāizmaksā atlīdzība sērojošajām ģimenēm, kuras maksāja par kremācijas pakalpojumiem, bet saņēma viltotus pelnus, kamēr viņu tuvinieku ķermeņi sadalījās apbedīšanas biroja telpās.

Tiek apgalvots, ka pāris no ģimenēm paņēma 130 000 ASV dolāru par kremācijas un apbedīšanas pakalpojumiem, kas tā arī nekad netika veikti.

Apbedīšanas biroja īpašnieki Džons un Kerija Halfordi, kuriem ir izvirzītas arī simtiem citu kriminālapsūdzību, jau sen ir saskārušies ar finansiālu sabrukumu - viņi bija nokavējuši nodokļu maksājumus un tika izlikti no mājas 2023. gadā.

Saskaņā ar vietējās radiostacijas datiem, Džons ir vairāku paaudžu apbedīšanas biroja īpašnieks ar 19 gadu pieredzi šajā nozarē. Pāris atvēra biroju 2016. gada maijā, reklamējot to kā vietu videi draudzīgiem apbedījumiem, kuros neizmanto ķīmiskas vielas vai balzamēšanas šķidrumus un izvēlas bioloģiski noārdāmus materiālus. Zaļās bēres Kolorādo ir likumīgas, taču līķi ir jāapglabā 24 stundu laikā vai arī jāatdzesē.

Apgabala šerifa birojs 4. oktobrī sāka izmeklēšanu pēc tam, kad no biroja nāca smaka. Pēc tam, kad izmeklētāji mājā atklāja vairāk nekā 100 līķu, pāris aizbēga no Kolorādo, lai izvairītos no apsūdzības.

Vēlāk viņi novembrī tika arestēti Oklahomā un tika apsūdzēti vairākās naudas atmazgāšanas, viltojumu, zādzību un līķu ļaunprātīgas izmantošanas lietās. Džons joprojām atrodas apcietinājumā, savukārt Kerija ir saņēmusi drošības naudu, taču neieradās uz tiesas sēdēm.

Salīdzinot ar citiem štatiem, Kolorādo apbedīšanas birojiem ir saudzējoši noteikumi. Tomēr šai lietai ir bijusi nozīme jaunu tiesību aktu pieņemšanā, lai štatā licencētu apbedīšanas darbiniekus - no 2026. gada apbedīšanas biroju operatoriem būs jāiegūst izglītība un jāiziet viena gada mācekļa prakse, kā arī jānokārto eksāmeni un iepriekšējās darbības pārbaudes.

Svarīgākais