Drīzumā vismaz vienā lidostā vairs netiks prasīti personas dokumenti un biļete lidojumam

© Pixabay.com

Doties ceļojumā ar lidmašīnu, ne reizi lidostā neuzrādot pasi, ID karti vai biļeti - pilnīgi iespējams, ka tā jau 2025. gadā notiks Abū Dabī “Zayed” starptautiskajā lidostā. Ar stāstu dalās CNN.

Lidosta ir pazīstama ar savu augsto tehnoloģiju infrastruktūru - to nesen atzinīgi novērtēja arī uzņēmējs Īlons Masks, sakot, ka "ASV tā ir jāpanāk".

Tagad Abū Dabī lidosta uzsāk viedo ceļojumu projektu, kura mērķis ir uzstādīt biometriskos sensorus visos lidostas identifikācijas kontrolpunktos, no reģistrācijas letes līdz imigrācijas kabīnēm, beznodokļu kasēm, aviokompāniju atpūtas telpām un iekāpšanas vārtiem.

Biometrija ir bioloģiskie mērījumi, kas mūs identificē kā indivīdus. Sensori jebkurā vietā, kur piekļuvei ir nepieciešams dokuments, pasažiera identitāti un ceļojuma statusu varēs pārbaudīt, izmantojot sejas vai acs varavīksnenes atpazīšanu.

Abū Dabī šī tehnoloģija jau tiek izmantota noteiktās lidostas daļās, piemēram, lidojumos, ko veic tās partnera aviokompānija “Etihad”.

"Mēs paplašinām līdz deviņiem saskares punktiem," saka Endrū Mērfijs, Abū Dabī lidostas informācijas nodaļas vadītājs.

"Bez iepriekšējas reģistrācijas pasažieri tiek automātiski atpazīti un autentificēti, pārvietojoties pa lidostu, ievērojami paātrinot visu procesu."

Mērfijs skaidro, ka ikvienam, kurš pirmo reizi ierodas Apvienotajos Arābu Emirātos, neatkarīgi no tā, vai tie ir iedzīvotāji vai tūristi, imigrācijas laikā Federālā identitātes, pilsonības, muitas un ostu drošības iestāde (ICP) savāc biometriskos datus.

Lidostas sistēma izmanto šo datu bāzi, lai pārbaudītu pasažierus, kad tie šķērso kontrolpunktus.

Mērfijs saka, ka mērķis ir atvieglot pasažieru plūsmu, padarot tranzītu daudz ātrāku.

"Šī ir milzīga iekārta, kas spēj apkalpot 45 miljonus pasažieru, lai viņi varētu pārvietoties cauri tāda izmēra lidostai tikai dažu minūšu laikā - tas ir patiešām revolucionāri,” viņš apgalvo.

Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA) 2023. gada oktobrī veiktajā aptaujā 75% pasažieru apgalvoja, ka viņi labprātāk izmantotu biometriskos datus, nevis papīra pases un iekāpšanas kartes.

Atlikušajiem 25% cilvēku, kuri dod priekšroku cilvēku mijiedarbībai, joprojām būs iespēja veikt tradicionālo verifikāciju.

"Ja kāds ceļo tikai reizi divos vai trijos gados, kā tas notiek ar daudziem, tad patiesībā viņi varētu dot priekšroku cilvēku mijiedarbībai, kas sniegtu viņiem norādījumus," saka Luīze Koula, IATA klientu pieredzes un atbalsta nodaļas vadītāja.

Turklāt, ja ceļojat ar maziem bērniem, jums joprojām ir jāuzrāda dokumenti, lai gan vecuma ierobežojums dažādās lidostās var atšķirties.

Arī citas lidostas visā pasaulē mazāk paļaujas uz papīru un vairāk uz biometriju - IATA 2023. gada oktobra ziņojumā 46% respondentu teica, ka viņi jau iepriekš ir izmantojuši šo tehnoloģiju lidostā.

Tomēr pagaidām neviena lidosta oficiāli netiek uzskatīta par “bezpases” lidostu.

Singapūras “Changi” lidosta ir viens no līderiem tehnoloģiju ieviešanā. Tāpat kā Abū Dabī, tā ir sadarbojusies ar savas valdības imigrācijas iestādi, lai izstrādātu biometrisko atļauju, kas pieejama gan iedzīvotājiem, gan tūristiem. Sistēma tiks ieviesta pakāpeniski.

Arī Honkongas, Tokijas un Deli starptautiskās lidostas ir ieviesušas biometriskos termināļus noteiktā tranzīta brīdī.

Pagājušajā gadā IATA sadarbojās ar “British Airways”, lai izmēģinātu pirmo pilnībā integrēto digitālās identitātes starptautisko lidojumu - paceļoties Hītrovā un nolaižoties Romā, Fjumičīno, testa pasažieris lidoja tikai ar savu digitālo identitāti, kas pazīstama kā W3C verificējamā akreditācija. Viņu pase, vīza un e-biļete tika glabāti digitālajā makā, un tas viss tika pārbaudīts ar biometrisko atpazīšanu.

Svarīgākais