Baidens šaubās par mierīgu varas nodošanu, ja Tramps zaudēs vēlēšanās

© Depositphotos

Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens intervijā raidorganizācijai CBS sacījis, ka nemaz nav pārliecināts par mierīgu varas nodošanu Kamalas Herisas rokās gadījumā, ja republikāņu kandidāts Donalds Tramps zaudēs novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās.

81 gadu vecais Baidens jūlijā izstājās no cīņas par pārvēlēšanu prezidenta amatā, un viņa vietā par ASV Demokrātu partijas kandidāti kļuva pašreizējā viceprezidente Herisa.

Baidens intervijā CBS sacīja, ka Trampa mājieni par to, ka viņš nepieņems sakāvi, būtu jāuztver nopietni. "Ja Tramps zaudēs, es nemaz neesmu pārliecināts," sacīja Baidens, atbildot uz jautājumu, vai viņš tic, ka 2025. gada janvārī notiks mierīga varas nodošana.

"Viņš domā to, ko saka. Mēs viņu neuztveram nopietni. Viņš to domā nopietni - visas tās runas par to, ka, "ja mēs zaudēsim, būs asinsizliešana"," piebilda Baidens.

Savas kampaņas laikā Baidens regulāri pieminēja faktu, ka Trampa atbalstītāji 2021. gada 6. janvārī ielauzās ASV Kapitolijā pēc tam, kad Tramps zaudēja viņam 2020. gada prezidenta vēlēšanās. Baidens arī bieži citēja Trampa sacīto, ka zaudējuma gadījumā gaidāma asinsizliešana, lai gan Tramps sacīja, ka to domājis kontekstā ar elektromobiļu importu no Ķīnas.

Tikmēr Tramps turpina nepatiesi apgalvot, ka 2020. gada vēlēšanas nebija godīgas, un Baidens intervijā CBS apsūdzēja bijušo prezidentu, ka viņš mēģina iekārtot sabiedrotos galvenajos amatos, kas saistīti ar vēlēšanu organizēšanu, lai, iespējams, manipulētu ar balsu skaitīšanu.

"Jūs nevarat mīlēt savu valsti tikai tad, kad uzvarat," sacīja Baidens, kurš jau sen uzskata Trampu pa draudu ASV demokrātijai.

Svarīgākais