Tūristiem draud naudas sods par iecienīta suvenīra pirkšanu Kolumbijā

© Pixabay.com

Kolumbijas Nacionālais kongress ierosināja aizliegt valstī pārdot suvenīrus ar bēdīgi slavenā narkobarona Pablo Eskobara attēlu. Tādā veidā valsts cenšas atbrīvoties no asociācijām ar vienu no tās brutālākajiem noziedzniekiem, raksta “The Independent”.

Tomēr iniciatīva saskārusies ar pretestību no tirgotāju puses, kuri pārdod šādus suvenīrus tūristiem no visas pasaules.

Likumprojekts paredz naudas sodu līdz 170 ASV dolāriem tādu preču pārdevējiem, uz kurām ir redzams Eskobars un citi notiesātie noziedznieki, un ļautu policijai uzlikt naudas sodu tiem, kas valkā T kreklus, cepures un citus apģērba gabalus, kas "slavina" bēdīgi slaveno narkotiku baronu.

"Šie priekšmeti atkārtoti traumē cilvēkus, kuri kļuva par slepkavu upuriem. Mums ir jāaizsargā upuru tiesības uz atveseļošanos un jāatrod citi simboli mūsu valstij," sacīja likumprojekta izstrādātājas Kolumbijas Zaļās partijas pārstāvis Kristians Avendaņo.

Viņaprāt, Kolumbijai pienācis laiks atbrīvoties no mafijas līderu valsts tēla.

"Mēs nevaram turpināt slavināt šos cilvēkus un rīkoties tā, it kā viņu noziegumi būtu pieņemami. Ir arī citi veidi, kā attīstīt biznesu, un citi veidi, kā pārdot Kolumbiju pasaulei," sacīja politiķis.

Kā atzīmēja Avendaņo, viņa likumprojekts aicinās Kolumbijas valdību izpētīt, cik cilvēku pelna iztiku, pārdodot Eskobara preces, un kāda ir tirgus vērtība.

Likumprojektam jāiziet četri debašu posmi, pirms Kongress to apstiprinās, un, ja tas tiks pieņemts, būs "pārejas periods", kurā valdības amatpersonas sadarbosies ar suvenīru pārdevējiem, lai atrastu jaunus veidus, kā “pārdot Kolumbiju”.

"Manuprāt, tas ir muļķīgs likums," sacīja ielu tirgotājs Rafaels Njeto, kurš Bogotas vēsturiskajā La Candelaria rajonā pārdod magnētus un T kreklus.

Vīrietis sacīja, ka pārtrauks pārdot produktus ar Eskobara tēlu, ja likumprojekts tiks apstiprināts, lai izvairītos no problēmām ar policiju, piebilstot, ka Kolumbijas Kongresa locekļiem tā vietā jākoncentrē savi centieni uz noziedzības samazināšanu pilsētā un jāļauj viņam turpināt savu uzņēmējdarbību.

"Daudzi cilvēki ar to pelna naudu. Tā nav tendence, ko es izdomāju," sacīja Njeto.

Pablo Eskobars 80. gados un 90. gadu sākumā izveidoja spēcīgo Medeljinas karteli, piegādājot narkotikas ASV un citām valstīm. Šajā laikā viņš sakrāja trīs miljardu dolāru bagātību, kļūstot par vienu no tā laika bagātākajiem cilvēkiem pasaulē.

Lai saglabātu savu narkotiku impēriju, Eskobars pavēlēja nogalināt aptuveni 4000 cilvēku, tostarp ievērojamus politiķus un likumsargus.

Narkobarons tika nošauts 1993. gadā Medeljinā, kad viņš mēģināja aizbēgt no vairāk nekā 300 policistu vienības.

Preces ar narkotiku tirgotāja tēlu, viņa identifikācijas karti vai slaveniem saukļiem bieži tiek pārdotas suvenīru stendos visā valstī, savukārt viņa dzimtajā pilsētā Medeljinā ceļojumu aģentūras piedāvā vēsturiskas ekskursijas pa objektiem, kas saistīti ar Eskobara dzīvi.