Bangladešas pagaidu valdību vadīs 84 gadus vecais Nobela Miera prēmijas laureāts Junuss

© depositphotos.com

Bangladešas pagaidu valdību vadīs Nobela Miera prēmijas laureāts Muhammads Junuss.

Šāds lēmums pieņemts sanāksmē, kurā piedalījās valsts prezidents Mohammeds Šahabudins, armijas komandieri, studentu protestu līderi, prominenti uzņēmēji un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, trešdien informēja prezidenta preses sekretārs Džoinals Abedins.

Viņš norādīja, ka Junusa oficiālais amats būs vecākais padomnieks.

Par citiem pagaidu valdības locekļiem tiks lemts drīzumā pēc diskusijām ar politiskajām partijām un citām ieinteresētajām pusēm, sacīja Abedins.

84 gadus vecais Junuss pašlaik atrodas Parīzē, bet gaidāms, ka viņš drīzumā atgriezīsies Bangladešā.

Šahabudins otrdien atlaida valsts parlamentu, paverot ceļu pagaidu valdības izveidei pēc premjerministres šeihas Hasinas atkāpšanās no amata un bēgšanas no valsts pirmdien. Pēc 7.janvāra vēlēšanām vairākums parlamentā bija Hasinas vadītajai Avami līgai.

Protesti Bangladešā sākās pagājušajā mēnesī ar studentu prasībām atcelt kvotas civildienestā, bet vēlāk tie pārauga plašākā pret valdību vērstā kustībā. Protestu gaitā sadursmēs ar policiju dzīvību zaudējuši vairāk nekā 400 cilvēki.

Uzticēt pagaidu valdības vadīšanu Junusam otrdien pieprasīja studentu protestu līderi.

Junuss 2006.gadā saņēma Nobela Miera prēmiju par bankas "Grameen Bank" dibināšanu un mikrokredītu iniciatīvas aizsākšanu, kas palīdzēja miljoniem cilvēku izkļūt no nabadzības.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais