Pēc premjerministres bēgšanas no valsts Bangladešas prezidents atlaiž parlamentu

© pixabay.com

Bangladešas prezidents Mohammeds Šahabudins otrdien atlaida valsts parlamentu, paverot ceļu pagaidu valdības izveidei pēc premjerministres šeihas Hasinas atkāpšanās no amata un bēgšanas no valsts.

"Lēmums par parlamenta atlaišanu tika pieņemts pēc prezidenta apspriedēm ar bruņoto spēku trīs štābu priekšniekiem, dažādu politisko partiju līderiem, pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un studentu diskriminācijas novēršanas kustības līderiem," teikts Bangladešas prezidenta biroja paziņojumā.

Pēc 7.janvāra vēlēšanām vairākums parlamentā bija Hasinas vadītajai Avami līgai.

Prezidenta biroja paziņojumā arī teikts, ka tiek atbrīvota bijusī premjerministre Haleda Zia - Bangladešas Nacionālistu partijas priekšsēdētāja un Hasinas galvenā politiskā konkurente.

Valdība jau pirmdien bija paziņojusi, ka viņa tiks atbrīvota.

Zia 2018.gadā tika notiesāta lietā par kukuļošanu, bet pēc tam, kad 2022.gadā viņa tika nosacīti atbrīvota no cietuma humānu apsvērumu dēļ, viņa dzīvoja savā mājā Dakā.

Prezidenta biroja paziņojumā arī teikts, ka ir sākts politisko ieslodzīto, arī studentu protestu kustības gaitā aizturēto, atbrīvošanas process.

Protesti Bangladešā sākās pagājušajā mēnesī ar studentu prasībām atcelt kvotas civildienestā, bet vēlāk tie pārauga plašākā pret valdību vērstā kustībā.

Protestu gaitā dzīvību zaudējuši vismaz 409 cilvēki, liecina ziņu aģentūras AFP aplēses.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais