Tramps un Herisa var pārsteigt Ukrainu - “Politico” norāda uz vairākiem svarīgiem punktiem

© Pixabay.com

ASV janvārī iegūs jaunu prezidentu - un, lai gan abi kandidāti jau iepriekš ir izklāstījuši savu stratēģiju saistībā ar karu Ukrainā, patiesībā gan Donalda Trampa, gan Kamalas Herisas publiskie izteikumi ne vienmēr atspoguļo to, kā viņi plāno rīkoties, raksta izdevums “Politico”.

Pēc Baidena izstāšanās no vēlēšanu kampaņas Kamala Herisa pagaidām nav nākusi klajā ar vērā ņemamiem paziņojumiem saistībā ar karu Ukrainā, tomēr viņa jau iepriekš apmeklēja Pasaules miera samitu Šveicē šā gada jūnijā, kurā norādīja, ka Amerikas “stratēģiskās intereses” ir stingrs atbalsts Ukrainai.

Tajā pašā laikā ir cerība, ka viņas kā prezidentes politika būs noteicošāka nekā Baidenam. Kā atzīmē “Politico”, ir skaidrs, ka Herisa Baltajā namā ievedīs savu komandu, tāpēc savus amatus nesaglabās ne Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, ne valsts sekretārs Antonijs Blinkens. Tiek uzskatīts, ka abi divi, jo īpaši Salivans, ir atbildīgi par Baidena administrācijas ārkārtīgi piesardzīgo un lēno atbalstu Ukrainai.

Visa pasaule zina Trampa solījumu pārtraukt karu 24 stundu laikā.

Tieši Tramps 2017. gadā Ukrainai piešķīra “Javelin” prettanku sistēmas, lai pārspētu savu priekšteci Baraku Obamu, kurš ukraiņiem nedeva neko. 2022. gadā šiem “Javelin” bija svarīga loma sākotnējā Krievijas uzbrukuma atvairīšanā.

Zīmīgi ir arī tas, ka pēc tam, kad Tramps tika oficiāli izvirzīts par republikāņu prezidenta kandidātu, pirmais ārvalstu līderis, ar kuru viņš runāja, bija Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Sarunas laikā Tramps apgalvoja, ka informācija, ka viņš plāno palīdzēt Putinam, ir viltota, un solīja meklēt “taisnīgu pasauli”.

“Politico” arī atgādina, ka Tramps šopavasar bija devis neoficiālu atļauju republikāņiem atbloķēt militāro palīdzību Ukrainai.

"Taču galvenais ir tas, ka Trampa uzvara novembrī uzreiz nenozīmē Ukrainas likteņa izlemšanu vai Putina glābšanu. Rezultāts joprojām nav zināms," rezumēja izdevums

Svarīgākais