Pirmo reizi vēsturē: vīrietim ASV pārstādīta titāna sirds

© Ekrānuzņēmums / YouTube

Kāds 58 gadus vecs vīrietis Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ir kļuvis par pirmo cilvēku, kurš vairākas dienas izdzīvojis ar metāla sirdi pēc tam, kad viņa paša orgāns piedzīvoja “beigu stadijas” atteici, raksta „The Independent”.

Medicīnas tehnoloģiju uzņēmums BiVACOR uzbūvēja no titāna izgatavotu sirdi, kas darbojas pēc tāda paša zinātniskā principa kā ātrgaitas magnētiskās levitācijas vilcieni.

9. jūlijā Beiloras Sentlūkas medicīnas centra ķirurgi 58 gadus vecajam vīrietim implantēja BiVACOR sirdi bez komplikācijām. Pacients astoņas dienas dzīvoja ar mākslīgo orgānu, līdz saņēma donora sirdi.

"Esmu neticami lepns, ka esmu liecinieks mūsu „Total Artificial Heart” veiksmīgajam pirmajam implantam cilvēkam," sacīja Daniels Timms, BiVACOR līdzdibinātājs.

Sirds mazspēja ir pieaugoša globāla epidēmija, kas skar aptuveni 26 miljonus cilvēku visā pasaulē. Bez steidzamas medicīniskas iejaukšanās šiem cilvēkiem ir drūma perspektīva, saka pētnieki.

Jaunizstrādātā bezvārstu sirds, kas ir apmēram dūres lielumā, ir paredzēta, lai būtu pagaidu palīgs tādiem pacientiem ar smagu sirds mazspēju, kuriem palīgierīces nav ieteicamas.

Vārstu vietā mākslīgajā sirdī ir sūknis “ar vienu kustīgu daļu”, kas piegādā asinis plaušām un pārējam ķermenim, aizvietojot abu sirds kambaru darbību.

Tas ir piemērots "lielākajai daļai vīriešu un sieviešu" un "spēj nodrošināt pietiekami daudz sirdsdarbības pieaugušam vīrietim, kurš veic vingrinājumus," savā vietnē norāda BiVACOR.

Pēc veiksmīgās operācijas Teksas Sirds institūtā tik rīkota publiska preses konference:

Svarīgākais