Nigēras džihādisti nolaupījuši divus Krievijas pilsoņus

© unsplash.com

Ar "Al Qaeda" saistīts džihādistu grupējums Nigērā piektdien publiskoja video, kurā redzami divi Krievijas pilsoņi, kurus džihādisti nolaupījuši Mbangā valsts dienvidrietumos.

Video publiskoja reģionālā džihādistu organizācija "Grupa islāma un musulmaņu atbalstam" ("Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin", JNIM), un tajā parādīti divi vīrieši smilškrāsas apģērbā.

"Mani sauc Jurijs. Es piedzimu Krievijā, dzīvoju Ukrainā. Es strādāju kā ģeologs Krievijas uzņēmumā un strādāju Mbangā, kad mani aizturēja JNIM," sacīja viens no viņiem.

"Mani sauc Gregs. Es esmu no Krievijas. Es pirms mēneša ierados Nigērā, lai strādātu Krievijas uzņēmumā. Darba rajons ir Mbangā, kur mani aizturēja JNIM," sacīja otrs ķīlnieks.

Abi ķīlnieki video runāja angļu valodā. Video nebija datēts, un neviens no viņiem nenorādīja, kad viņi tika nolaupīti.

Krievija 25.jūlijā ieteica saviem pilsoņiem nedoties uz Mali un Nigēru tur pastāvošās drošības situācijas dēļ.

Mbanga ir Tillaberi reģionā pie Burkinafaso un Mali robežām, un tur atrodas vairākas zeltraktuves.

2021.gada jūnijā bruņoti vīri Mbangā nolaupīja divus Ķīnas pilsoņus, kas pēc deviņiem mēnešiem tika atbrīvoti.

JNIM 2022.gada maijā nolaupīja trīs Itālijas pilsoņus, kas tika atbrīvoti 2024.gada februārī. Pēc tam šis grupējums nav oficiāli ziņojis, ka tā gūstā būtu Rietumvalstu ķīlnieki.

Nigēra, Mali un Burkinafaso vairākus gadus cīnās pret džihādistu nemierniekiem. Šajās valstīs valda militāras huntas, kas ir sarāvušas saites ar bijušo koloniālo metropoli un tradicionālo drošības sabiedroto Franciju par labu Krievijai.