Atkal mainīti noteikumi par šķidrumu pārvadāšanu rokas bagāžā

© Pixabay.com

Saskaņā ar Eiropas Komisijas 29. jūlija lēmumu no šī gada 1. septembra mainīsies ierobežojumi rokas bagāžā atļauto šķidrumu tvertņu tilpumam, ziņo "postimees.ee".

No šā gada 1. septembra rokas bagāžā drīkstēs pārvadāt šķidrumu tikai tvertnēs ar tilpumu līdz 100 mililitriem.

Ierobežojumi tiek ieviesti, jo ir nepieciešams uzlabot jaunu skrīninga iekārtu konfigurāciju, kas jau tiek izmantota vairākās lidostās Eiropā, tostarp Tallinā.

"Lai nodrošinātu aviopasažieru drošību, ir jāatgriežas pie ierobežojumiem pārvadāt šķidrumus mazos konteineros visās Eiropas lidostās, kur bija mīkstināti ierobežojumi attiecībā uz šķidrumu pārvadāšanu," skaidroja Īllars Salumē, Tallinas lidostas direktors.

"Šis lēmums nav saistīts ar paaugstinātu apdraudējumu aviācijai, bet gan ir nepieciešams preventīvs pasākums, līdz tiek atrasts tehniskās problēmas risinājums," viņš teica.

Jaunie noteikumi pasažieriem nekādas citas izmaiņas neparedz.

Pasažieri rokas bagāžā drīkstēs pārvadāt jebkādu daudzumu šķidruma konteineru, kuru tilpums nepārsniedz 100 mililitrus, kurus var atdalīt vienu no otra dažādās bagāžas daļās.

Pēc Tallinas lidostas aviācijas drošības nodaļas vadītāja Tarvi Pihlakas teiktā, jaunais ierobežojums uz laiku var radīt garākas rindas drošības kontrolē.

“Iesaku pirms ceļojuma un ielidošanas lidostā divas stundas pirms izlidošanas pārbaudīt aktuālo informāciju lidostas mājaslapā, jo, ja vienlaicīgi izlido vairāki reisi un ir liels skaits pasažieru ar rokas bagāžu, kas pārvadā lielu daudzumu šķidruma, būs rindas drošības pārbaudē,” sacīja Pihlaka.

Zāles un bērnu pārtiku konteineros, kuru tilpums ir lielāks par 100 mililitriem, joprojām var ienest caur apsardzi, taču tie ir jāizņem no rokas bagāžas un jāpārbauda, ​​izmantojot citu ierīci.

Regula attieksies uz visām ES dalībvalstu lidostām, kas pārbaudēm izmantos jauno “EDS CB C3” aprīkojumu.

Jaunais ierobežojums būs spēkā līdz brīdim, kad tiks modernizētas jaunas skrīninga iekārtas, lai precīzāk noteiktu šķidrās sprāgstvielas, un tiks atrasts starptautiski saskaņots risinājums šķidrumu ierobežojuma atcelšanai.

Svarīgākais