Olimpiskajās spēlēs izcēlies skaļš skandāls. To komentē pat Meloni

© Scanpix.lv

Parīzes olimpisko spēļu laikā itāļu boksere Andžela Karīni atteicās cīnīties ar alžīrieti Imani Khelifu - cīņa izraisīja skandālu, ko komentēja arī Itālijas premjerministre Džordža Meloni, raksta “The Guardian”.

Sportistes Imani Khelifa no Alžīrijas un Lin Ju-tinga no Taipejas saņēma atļauju piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, lai gan abas pērn tika diskvalificētas no sieviešu pasaules čempionāta, jo nespēja iziet dzimuma pārbaudes - Starptautiskā Boksa asociācija paziņoja, ka viņām ir XY hromosomas.

Karīni žurnālistiem sacīja, ka viņa cīņu pārtrauca pēc 46 sekundēm, jo ​​viņai tika sists spēcīgāk nekā jebkad agrāk.

"Man sāp sirds. Es kāpu ringā, lai godinātu savu tēvu. Man daudzas reizes teica, ka esmu karotāja, taču es izvēlējos apstāties savas veselības dēļ. Es nekad neesmu piedzīvojusi šādu triecienu," sacīja 25 gadus vecā sportiste.

Savukārt Khelifa žurnālistiem sacīja, ka viņa ieradusies olimpiskajās spēlēs, lai iegūtu zeltu: "Es cīnīšos ar jebkuru, es cīnīšos ar visiem."

Arī ANO īpašā referente jautājumos par vardarbības pret sievietēm un meitenēm Rīma Alsalema kritizēja cīņu.

"Andžela Karīni pareizi sekoja saviem instinktiem un izvirzīja savu fizisko drošību pirmajā vietā, taču viņu un citas sportistes nedrīkstēja pakļaut šai fiziskajai un psiholoģiskajai vardarbībai, pamatojoties uz viņu dzimumu," viņa rakstīja savā sociālajā tīklā “X”.

Iepriekš bija ziņots, ka Khelifa un Ju-tinga ir transpersonas sportisti, tomēr, saskaņā ar “The Time”, viņas nekad nav identificēti kā vīrieši, transpersonas vai interseksuāli.

Izdevums “Cultura Colectiva” raksta, ka Khelifa ir cisdzimuma sieviete, kurai ir hiperandrogēnisms - endokrinoloģisks traucējums, kas, cita starpā, ietekmē testosterona līmeni.

Itālijas premjerministre Džordža Meloni sacīja, ka sportistiem, kuriem ir vīriešu ģenētiskās īpašības, nevajadzētu ļaut startēt sieviešu sacensībās. "Un nevis tāpēc, ka mēs vēlamies kādu diskriminēt, bet gan lai aizsargātu sieviešu sportistu tiesības piedalīties sacensībās ar vienādiem noteikumiem," viņa piebilda.

Tikmēr Alžīrijas Olimpiskā komiteja ir sūdzējusies par "neētiskiem uzbrukumiem" Khelifai un dažu mediju "nepamatoto propagandu".

"Šādi uzbrukumi viņai ir dziļi netaisnīgi, it īpaši laikā, kad viņa gatavojas savas karjeras virsotnei olimpiskajās spēlēs. Nacionālā olimpiskā komiteja ir veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu mūsu čempioni," teikts paziņojumā.

Arī slavenā rakstniece Dž. K. Roulinga asi kritizēja cīņu. "Paskatieties uz šo un tad paskaidrojiet, kāpēc jums nav iebildumu, ja vīrietis jūsu izklaides nolūkos publiski sit sievieti. Tas nav sports. Sākot ar kausli sarkanā krāsā un beidzot ar organizatoriem, kuri ļāva tam notikt, šie ir vīrieši, kuri izbauda savu varu pār sievietēm,” viņa rakstīja vietnē “X”.

Pasaulē

Oligarhi no Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka varētu vērsties pret viņu un atņemt viņam varu, ja viņš atteiksies izbeigt karu Ukrainā, laikrakstam “The Sun” stāstīja bijušais ASV armijas komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Svarīgākais