ĀM pārstāvis skaidro: vai Rietumu atbrīvotie cietumnieki nerada drošības riskus pašiem Rietumiem?

© via REUTERS/Scanpix/Leta

Starp Rietumiem un Krieviju notikusī ieslodzīto apmaiņa nav apliecinājums kādām pozitīvām izmaiņām Krievijā vai Baltkrievijā, piektdien intervijā LTV "Rīta panorāmā" atzīmēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Andžejs Viļumsons.

Ministrijas pārstāvis vērtēja, ka apmaiņa neliecina, ka būtu kas mainījies Krievijā vai Baltkrievijā, un attiecīgi nav pamata domāt, ka šo valstu radītie riski Rietumiem un to iedzīvotājiem mazinātos. Viņš atkārtoti aicināja Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Krieviju un Baltkrieviju, jo neviens un nekad nevar būt drošs, vai nekļūs par upuri kādai politiski motivētai provokācijai ar neparedzamām sekām.

Apmaiņā iekļauta "tikai saujiņa" no Krievijā nepamatoti ieslodzītajiem cilvēkiem, kuri būtu jāatbrīvo, uzsvēra Viļumsons, cita starpā paužot prieku par atsevišķu Krievijas opozīcijas līderu atbrīvošanu.

Vērtējot, vai Rietumu atbrīvotie cilvēki pašiem Rietumiem nerada drošības riskus, Viļumsons atzīmēja, ka Krievijai atdotie spiegi ir "izgaismoti", līdz ar to šīs personas nekad vairs nenonāks Rietumos un arī pati Krievija tās, visticamāk, specdienestu aktīvajā darbībā vairs neiekļaus.

Savukārt lūgts novērtēt, ko notikusī apmaiņa liecina par starpvalstu attiecībām, Viļumsons nesniedza precīzu vērtējumu, vien atzīmējot, ka sarunu process noteikti bijis smags un par tā detaļām, visticamāk, sīkāka informācija netiks sniegta.

Jau ziņots, ka 1. augustā Turcijas galvaspilsētā Ankarā notikusi 26 cietumnieku apmaiņa rietumvalstu un Krievijas starpā.

Krievija ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvojusi ASV laikraksta "Wall Street Journal" žurnālistu Evanu Gerškoviču, bijušo ASV jūras kājnieku Polu Vīlanu, kā arī pāris redzamus Krievijas opozīcijas politiķus, apliecinājusi Turcija, kuras izlūkdienests MIT koordinēja apmaiņu.

Kā teikts Turcijas paziņojumā, Ankaras lidostā apmainīti cietumnieki no ASV, Vācijas, Polijas, Slovēnijas, Norvēģijas, Baltkrievijas un Krievijas. Turcijas telekanāls "TRT Haber" vēstīja, ka pēc apmaiņas desmit cilvēki devās uz Krieviju, 13 - uz Vāciju, bet trīs - uz ASV.

Izdevums "The Insider", atsaucoties uz saviem avotiem, publicējis sarakstu ar cilvēkiem, kurus atbrīvoja Krievija un Baltkrievija, un to vidū ir Gerškovičs, Vīlans, ASV radiostacijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) žurnāliste Alsu Kurmaševa, Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kurš iepriekš Baltkrievijā tika notiesāts uz nāvi un apžēlots, Vācijas pilsoņi Patriks Šēbelis un Dīters Voroņins, opozīcijas aktīvisti Vladimirs Kara-Murza un Iļja Jašins, bijušie Navaļnija štāba koordinatori Lilija Čaniševa, Ksenija Fadejeva un Vadims Ostaņins, kā arī Andrejs Pivovarovs, Oļegs Orlovs, Saša Stočilenko, Kevins Ļiks un Hermans Moigess.

Krievijas "Telegram" kanāls "Mash" ziņoja, ka Krievijas pusei nodoti iepriekš Slovēnijā atmaskotie Krievijas ārējā izlūkdienesta SVR līdzstrādnieki Artjoms un Anna Duļcevi. Tāpat Krievijai nodoti par kibernoziegumiem apcietinātie Aleksandrs Viņņiks, Maksims Marčenko, Vadims Konoščenko, Vladislavs Kļušins, Vladimirs Dunajevs un Romans Seļezņovs, kā arī Vācijā ar mūža ieslodzījumu notiesātais Vadims Krasikovs, kurš tika notiesāts par bijušā čečenu nemiernieku komandiera nogalināšanu Berlīnes parkā.

Svarīgākais