Šokolāde satur svinu un kadmiju, liecina pētījums

© Pixabay.com

Tumšā šokolāde un līdzīgi kakao produkti ir piesārņoti ar svinu un kadmiju - diviem neirotoksiskiem metāliem, kas ir saistīti ar vēzi, hroniskām slimībām un reproduktīvās un attīstības problēmām, atklāts jaunā pētījumā, raksta “CNN”.

Dabiskie elementi Zemes garozā - svins, kadmijs un citi smagie metāli - atrodas augsnē, kurā audzē labību, un tāpēc no tiem nevar izvairīties. Tomēr dažos labības laukos un reģionos ir lielāks šo vielu līmenis nekā citos, daļēji tāpēc, ka tiek pārmērīgi izmantots metālu saturošs mēslojums un pastāvīgs rūpnieciskais piesārņojums.

Tumšā šokolāde ir pazīstama ar to, ka tā ir bagāta ar augu barības vielām, ko sauc par flavonoīdiem, antioksidantiem un labvēlīgām minerālvielām, un tā ir saistīta ar uzlabotu sirds un asinsvadu veselību, izziņas veiktspēju un mazāku hronisku iekaisumu.

Pētnieku grupa pārbaudīja tīrus tumšās šokolādes produktus, jo tie satur vislielāko kakao daudzumu neapstrādātu kakao pupiņu daļu.

"Jaunajā pētījumā vidējais svina un kadmija līmenis kakao saturošajos produktos ir tāds pats vai pārsniedz vidējo daudzumu, ko ASV Pārtikas un zāļu pārvalde atklāj svinam un kadmijam visvairāk piesārņotajos pārtikas produktos, ko viņi pārbauda," sacīja Džeina Houlihana, ASV Nacionālās zinātnes un veselības iestādes direktore. Citiem vārdiem sakot - svins un kadmijs tika atrasts gan parastajā, gan organiskajā melnajā šokolādē.

Šīs vielas tika atrastas arī bērnu un zīdaiņu pārtikā, cepumos un baltvīnā. Visvairāk piesārņoto pārtikas produktu sarakstā ir arī saulespuķu sēklas, spināti, kartupeļu čipsi, lapu salāti un frī kartupeļi.

"Mēs sagaidām paaugstinātu risku maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem, kuri regulāri ēd šokolādi, īpaši tumšo šokolādi,” teica Houlihana.

Jaunajā pētījumā tika analizēti 72 plaša patēriņa kakao produkti, pārbaudot svina, kadmija un arsēna līmeni.

43% paraugu tika pārsniegta ASV maksimāli pieļaujamā svina deva, bet 35% pārsniedza maksimāli pieļaujamo kadmija līmeni, atklāja pētnieki. Pētījumā netika atklāts būtisks arsēna līmenis.

Maksimālais pieļaujamais svina līmenis bērnu konfektēs ir 0,1 miljonā daļa, savukārt šokolādes drošības standarts ir 0,05 daļas uz miljonu.

Vai mums jāpārstāj ēst šokolāde?

Smago metālu iedarbības risks palielinās, ja persona nav medicīniski vesela, ir grūtniece vai mazs bērns.

Laika gaitā, patērējot augstu kadmija līmeni, var tikt bojātas nieres. Vides aizsardzības aģentūra šo metālu dēvē par iespējamu cilvēka kancerogēnu.

"Cilvēki ar nieru slimībām, iespējams, nespēs efektīvi izvadīt metālus no sava ķermeņa. Un, protams, arī grūtnieces, kas aizsargā bērnu dzemdē, būs pakļautas lielākam riskam," sacīja eksperti.

Bērni var absorbēt aptuveni 50% no uzņemtā svina pēc ēšanas un līdz 100% tukšā dūšā, norāda eksperti. Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas datiem, nav droša svina līmeņa, īpaši bērniem.

"Svins var ietekmēt bērnu smadzeņu attīstību, izraisot samazinātu intelekta koeficientu (IQ), uzvedības izmaiņas, piemēram, samazinātu uzmanību un paaugstinātu antisociālu uzvedību," savā tīmekļa vietnē norāda PVO.

Tomēr veseliem pieaugušajiem nav pamata uztraukties.

"Viss, ko mēs ēdam, iespējams, satur zināmu šo piesārņotāju līmeni. Bet tas ir relatīvs risks,” norāda eksperti.

Svarīgākais