Zinātnieki vēlas uz Mēness izveidot modernu "Noasa šķirstu"

© Pixabay.com

Zinātnieki nākuši klajā ar ideju glābt dzīvību uz Zemes, glabājot to uz Mēness modernā kosmosa laikmeta Noasa šķirstā, raksta “Newsweek”, atsaucoties uz rakstu žurnālā “BioScience”.

Tiek atzīmēts, ka šis "Mēness šķirsts" varētu saglabāt Zemes visvairāk apdraudēto sugu kriokonservētus paraugus, lai aizsargātu to bioloģisko daudzveidību.

Paraugi tiks pasargāti no problēmām, ar kurām tiem jāsaskaras uz Zemes - no dabas katastrofām, klimata pārmaiņām un ģeopolitiskiem konfliktiem, atrodoties tālu uz Mēness.

Šo neparasto risinājumu ierosināja Smitsona Nacionālā zooloģiskā dārza un saglabāšanas bioloģijas institūta pētnieki.

"Dažādu antropogēno faktoru dēļ ievērojama daļa sugu un ekosistēmu saskaras ar destabilizācijas un izzušanas draudiem, kas notiek ātrāk, nekā mēs spējam saglabāt šīs sugas to dabiskajā vidē," sacīja pētnieki.

Viņi ierosina uzglabāt kriokonservētus dzīvnieku ādas un šūnu paraugus.

Kriokonservācija ir process, ko izmanto, lai saglabātu šūnas, audus vai veselus organismus, atdzesējot tos līdz ļoti zemai temperatūrai. Pirms sasaldēšanas bioloģiskos materiālus apstrādā ar krioprotektoriem - vielām, kas aizsargā šūnas no bojājumiem sasalšanas procesā. Pēc tam materiāls tiek lēni atdzesēts līdz ārkārtīgi zemai temperatūrai, kas palīdz novērst ledus kristālu veidošanos, kas var sabojāt šūnu struktūru.

Zinātnieki uzskata, ka Mēness ir ideāla vieta šo materiālu uzglabāšanai, jo dažos reģionos tas ir ļoti auksts. Viņi saka, ka tas ļautu izmantot mazāk enerģijas, lai saglabātu paraugus, un būtu vajadzīga arī mazāk cilvēku iejaukšanās.

Tiek norādīts, ka vairāk nekā 45 300 sugu visā pasaulē draud izzušana, tas veido 28% no visām 163 040 zināmajām un pētītajām sugām.

Svarīgākais