Karaļa Čārlza omāru vakariņas par 500 000 eiro iedragā Francijas prezidentūras budžetu

© Pixabay.com

Valsts vakariņas ar Apvienotās Karalistes karali frančiem izmaksāja gandrīz 500 000 eiro, vēsta izdevums “Politico”.

Izsmalcinātas vakariņas ar Apvienotās Karalistes karali Čārlzu III izmaksāja gandrīz 475 000 eiro. Tās pagājušajā gadā palīdzēja Francijas Elizejas pilij - prezidenta Emanuela Makrona birojam - sasniegt rekordlielu budžeta deficītu.

Francijas mīlestība pret grandioziem žestiem un bagātīgām maltītēm ir labi redzama Elizejas budžeta ikgadējā audita lappusēs, ko publiskoja “Cour des Comptes”, Francijas augstākā revīzijas tiesa.

Elizejas tēriņi, kas ietver izmaksas, kas saistītas ar prezidenta diplomātiskajiem pienākumiem, kā arī administrāciju, personālu, drošību un īpašuma pārvaldību, sasniedza milzīgus 125 miljonus eiro - tie ir 8,3 miljoni eiro ar mīnusa zīmi.

Viens no lielākajiem deficīta faktoriem bija divas greznas valsts vakariņas, kurās piedalījās Indijas premjerministrs Narendra Modi un karalis Čārlzs III.

Makrons pagājušā gada septembrī uzņēma Lielbritānijas valsts vadītāju Versaļā, Francijas monarhijas vēsturiskajā mājvietā, lai svinētu greznus svētkus ar vismaz 160 ielūgtajiem, tostarp grupas “Rolling Stones” dziedātāju Miku Džegeru un britu aktieri Hjū Grāntu.

Vakariņas, kuru laikā viesi baudīja omāru un rožu makarūnus, Francijas prezidentūrai izmaksāja gandrīz 475 000 eiro, tostarp vairāk nekā 165 000 eiro par ēdināšanu un vairāk nekā 40 000 eiro par vīnu (ieskaitot 2004. gada “Château Mouton Rothschild” pudeli).

“Cour des Comptes” arī nosodīja Francijas prezidentūras sliktās ceļojumu plānošanas prasmes, norādot uz vairāk nekā 830 000 eiro zaudējumiem, kas radušies, atceļot 12 šķietami neatmaksājamus ceļojumus. Plānots, bet vēlāk atcelts ceļojums uz Vāciju 2023. gada jūlijā vien radīja zaudējumus gandrīz 500 000 eiro apmērā, galvenokārt transporta un izmitināšanas izmaksu dēļ.

Pēc ziņojuma publicēšanas prezidenta pārstāvji sacīja: "Francija uztur ciešas diplomātiskās attiecības ar daudzām valstīm, kuras, uzņemot mūsu valsts vadītāju, organizē līdzvērtīgus pasākumus."

Svarīgākais