Venecuēla atsauc diplomātus no septiņām Latīņamerikas valstīm

© pexels.com

Venecuēla pirmdien paziņoja, ka atsauc savu diplomātisko personālu no septiņām Latīņamerikas valstīm, kas apšaubījušas Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro uzvaru jaunajās prezidenta vēlēšanās.

Venecuēlas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tā noraida Argentīnas, Čīles, Kostarikas, Peru, Panamas, Dominikānas Republikas un Urugvajas valdību "intervencionistiskās darbības un paziņojumus".

Šo septiņu valstu valdības ir parakstījušas kopīgu paziņojumu, kurā aicina pilnīgi pārskatīt svētdien sarīkoto prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Jau ziņots, ka Venecuēlas vēlēšanu padome par šo vēlēšanu uzvarētāju pasludinājusi Maduro. Pēc padomes pirmdien publiskotajiem datiem, kreisais populists Maduro esot ieguvis 51,2% balsu, savukārt opozīcijas kandidāts un priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptauju līderis Edmundo Gonsaless esot saņēmis 44,2% balsu. Pavisam vēlēšanās bija desmit kandidāti.

Venecuēlas opozīcija pirmdien paziņoja, ka uzvarējusi prezidenta vēlēšanās un uzskata par viltotiem centrālās vēlēšanu padomes publiskotos rezultātus. Opozīcijas koalīcija pavēstīja, ka tās kandidāts Gonsaless ieguvis 70% balsu.

Protestējot pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, Peru atsauca savu vēstnieku Venecuēlā uz konsultācijām.

Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels aicināja Venecuēlas varas iestādes cienīt vēlētāju gribu un nodrošināt vēlēšanu procesa pilnīgu atklātību.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pauda nopietnas bažas, ka rezultāti neatspoguļo Venecuēlas vēlētāju gribu.

Svarīgākais