Baidens vēlas atņemt mūža pilnvaru termiņu tiesnešiem Augstākajā tiesā

© Unsplash

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien iepazīstināja ar savu Augstākās tiesas reformas plānu, cita starpā paredzot ierobežojumus deviņu tiesnešu pilnvaru termiņam.

Kaut arī veikt izmaiņas Augstākās tiesas darbībā būtu stipri sarežģīti, tomēr, izvirzot šo ieceri priekšplānā, Baidens padara tiesu par 2024.gada vēlēšanu kampaņas pēdējo mēnešu tematu.

Tiesas reputācija sabiedrībā gadu gaitā ir kritusies. Tā arvien lielākā mērā tiek uzskatīta nevis par objektīvu vērtētāju izpildu un likumdevēja varai, bet gan vēl vienu partejisku Vašingtonas institūciju.

Kā norādīja Baltais nams, Augstākās tiesas tiesneši, kurus ieceļ prezidenti un apstiprina Senāts, atceļ "sen iedibinātus juridiskus precedentus, kas aizsargā pamattiesības".

Baltais nams pauda, ka tiesas konservatīvais sešu pret trīs balsu vairākums "ir sagrāvis pilsoņu tiesību aizsardzību, atņēmis sievietēm tiesības izvēlēties un tagad piešķīris prezidentiem plašu imunitāti pret kriminālvajāšanu par noziegumiem, ko viņi izdarījuši, pildot amata pienākumus".

Baidena rosinātās reformas atņemtu tiesnešiem mūža pilnvaru termiņu. Prezidents ierosina 18 gadu termiņu.

Termiņu ierobežojumi "samazinātu iespēju, ka kāda viena prezidentūra radikāli izmaina tiesas sastāvu nākamajām paaudzēm", viedokļrakstā avīzē "Washington Post" skaidroja Baidens.

Otra nozīmīga reforma ir "saistoši, izpildāmi rīcības un ētikas noteikumi" deviņiem tiesnešiem.

Tie paredzētu, ka tiesnešiem būtu jāatklāj dāvanas, jāatturas no politiskās darbības un jāatsakās no lietām, kurās viņiem vai viņu laulātajiem ir interešu konflikts.

Svarīgākais