Vairākas Lietuvas pašvaldības ziņo par katastrofālu nokrišņu daudzumu

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Trīs Lietuvas pašvaldībās - Šauļos, Telšos un Šilales rajona Laukuvā - pirmdien reģistrēts katastrofāls lietus līmenis, bet intensīva līšana bijusi arī daudzās citās vietās, paziņoja Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienests.

Trīs pilsētās 12 stundu laikā nolikuši vairāk nekā 90 milimetri, kas ir mēneša norma, sacīja meteorologs Gītis Valaika, piebilstot, ka "katastrofāls lietus ir patiešām retums, tas ir visaugstākās trauksmes līmenis".

Par katastrofālu tiek atzīts lietus, kad 12 stundu laikā nolīst vairāk nekā 80 milimetru, kamēr intensīva līšana ir lietus līmenim sasniedzot 50-79 milimetrus.

Visspēcīgāk lietus lijis Lietuvas rietumos un ziemeļrietumos, kur ūdens līmenis kopš svētdienas plkst.18 strauji cēlies.

Pirmdien vēja ātrums brāzmās Lietuvā sasniedza 20-25 metrus sekundē, bet atsevišķās vietās brāzmas bijušas vēl spēcīgākas.

Saņemta informācija par kādas sievietes nāvi, pakļūstot zem nolūzuša koka Viļņā.

Naktī uz pirmdienu un pirmdien vējš izraisījis lielus postījumus Lietuvā, kur daudzviet krituši nolauzti koku zari, koki izrauti no zemes ar visām saknēm, kā arī pārrautas elektropārvades līnijas. Vairāk nekā 160 000 klientu traucēta elektroapgāde.

Gaidāms, ka pirmdienas vakarā vētra rimsies.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais