Ukrainas kara 885. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:00]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:00 Ukrainas valsts robežsardzes dienests pagaidām nav fiksējis ienaidnieka karaspēka grupējuma palielināšanos Baltkrievijas robežas tuvumā vai Sumu apgabalā.

20:07 Ienaidnieks ar daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmu trāpīja Sumi apgabala Gluhovas pilsētas centrā, kā rezultātā gāja bojā 14 gadus vecs zēns un daži tika ievainoti.

Kā ziņots Ģenerālprokuratūrā, pēc izmeklēšanas datiem, šodien aptuveni pulksten 12:40 ienaidnieks ar MLRS trāpīja Gluhovas centram. "Apšaudes rezultātā gāja bojā 14 gadus vecs zēns - viņš nomira slimnīcā, vēl 13 cilvēki, tostarp 7 bērni, tika ievainoti," teikts Valsts policijas paziņojumā.

Tāpat, kā informē Ģenerālprokuratūra, bojātas daudzdzīvokļu un privātās ēkas, izglītības iestāde, veikals, transportlīdzekļi.

19:03. Aizvadītajā naktī un sestdienas rītā Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes bezpilota lidaparāti Krievijā uzbrukuši arī Engelsas militārajam lidlaukam Saratovas apgabalā, Djagiļevas militārajam lidlaukam Rjazaņas apgabalā un naftas pārstrādes rūpnīcai Rjazaņā. Pagaidām nav informācijas par tur nodarītajiem postījumiem.

18:06. Kara mediķe, seržante Sarmīte Cīrule, kas glābj karavīrus Ukrainā, sestdien, 27. jūlijā, saņēma svētā Panteleimona balvu. Šī ir kristīga balva un līdzīga Latvijas apbalvojumam "Gada balva medicīnā", ko piešķir no 2017. gada. No 2019. gada to var saņemt ārzemnieki - tie, kas kalpo un palīdz Ukrainai - gan mediķi, gan žēlsirdības organizācijas, vēsta lsm.lv.

17:05. Krievijas teritorijā no ierindas izsisti trīs kaujas helikopteri: divi 21. jūlijā un viens 24. jūlijā, vēsta pravda.com.ua.

16:00. Krievijas kara flotes pētniecības kuģis neatļauti iebraucis Somijas teritoriālajos ūdeņos, paziņojusi Somijas krasta apsardze. Vairāk šeit

15:02. Ukrainas izlūkošanas bezpilota lidaparāti Olenijas lidlaukā Krievijā trāpīja Krievijas Tu-22M3 tāla darbības rādiusa stratēģiskajam bumbvedējam un raķešu nesējam, vēsta pravda.com.ua.

14:16 Ukraina plānoja slepenu operāciju Krievijas teritorijā, taču ASV to novērsa, raksta The New York Times.

Kā ziņots, 12.jūlijā Pentagona priekšnieks Loids Ostins saņēma zvanu no Krievijas aizsardzības ministra Andreja Belousova, vaicājot, vai ASV zina par Ukrainas plāniem veikt operāciju Krievijā ar amerikāņu ieročiem.

Tiek atzīmēts, ka Pentagona pārstāvji bija pārsteigti par šādiem izteikumiem un nezināja par plānoto operāciju, tāpēc Amerikas puse sazinājās ar Ukrainas pusi un nodeva šādu ziņu: “Ja domājat kaut ko tādu darīt, nedariet to. ”.

11:59 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 573 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8331 tanku, 16 074 bruņutransportierus, 15 885 lielgabalus un mīnmetējus, 1125 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 905 zenītartilērijas iekārtas, 363 lidmašīnas, 326 helikopterus, 12 736 bezpilota lidaparātus, 2403 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 21 500 automobiļus un autocisternas, kā arī 2671 specializētās tehnikas vienību.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

11:06 Aizvadītajā naktī Krievijas karaspēks pret mērķiem Ukrainā raidījis četrus trieciendronus "Shahed" un vadāmo aviācijas raķeti, un gan visus dronus, gan raķeti notriekusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība, sestdien pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni raidīti no Krasnodaras novada, bet raķete - no Zaporižjas apgabala okupētās daļas.

Raķete un droni notriekti virs Kijivas, Dņipropetrovskas, Poltavas un Hersonas apgabaliem.

10:12 Krievijas drons sestdienas rītā Ukrainas dienvidos, Hersonas apgabala Berislavā, apšaudījis neatliekamās medicīniskās palīdzības automobili, ievainojot kājā tā vadītāju, paziņoja Hersonas apgabala kara administrācija.

42 gadus vecais vadītājs nogādāts slimnīcā.

Piektdien un naktī uz sestdienu Krievijas artilērijas apšaudē un aviācijas triecienos Hersonas apgabala apdzīvotajām vietām nodarīti postījumi būtiski svarīgam infrastruktūras objektam, sporta kompleksam, daudzzīvokļu ēkai un trīs privātmājām. Ievainoti astoņi cilvēki.

09:00 Ukrainas bruņotie spēki ir grūtā situācijā austrumu frontē, kur viņi ir pakļauti stipram spiedienam, ko rada Krievijas uzbrukumi, piektdien atzina Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā vakara videouzrunā valsts iedzīvotājiem.

Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas karavīriem sarežģītākā situācija ir Pokrovskas virzienā Doneckas apgabalā un tieši tur ir nepieciešams nostiprināt Ukrainas pozīcijas.

"Mēs ar militāro pavēlniecību sīki analizējam situāciju sarežģītajos virzienos, un pirmām kārtām tas ir Pokrovskas virziens Doneckas apgabalā. Tieši šis virziens bija un paliek galvenais Krievijas uzbrukumu virziens. Šodien divreiz tika saņemti virspavēlnieka [Oleksandra] Sirska ziņojumi," sacīja Zelenskis.

"Vajag izdarīt un tiks izdarīts viss, lai nostiprinātu mūsu pozīcijas, mūsu ukraiņu spēju nodarīt okupantam jūtamus zaudējumus," sacīja Zelenskis.

Zelenskis savā videouzrunā arī izteica īpašu atzinību Ukrainas karavīriem, kuri dod triecienus Krievijas bāzēm un loģistikai okupētajā teritorijā, bet nenosauca konkrētas vienības. "Okupantam vajag just, ka šī ir Ukrainas zeme," sacīja Zelenskis.

Ukrainas mediji iepriekš ziņoja par raķešu uzbrukumu Krievijas armijas lidostai Krimas pussalā, bet vēl nebija zināms par šī uzbrukuma sekām. Krievijas Aizsardzības ministrija nav komentējusi šo uzbrukumu.

00.10. Raķetes un bezpilota lidaparāti, ko Krievija katru dienu izmanto, lai uzbruktu Ukrainai, satur sastāvdaļas, kas ražotas vairāk nekā 20 valstīs, atklāja Ukrainas Tieslietu ministrijas Kijivas Tiesu ekspertīžu pētniecības institūta direktora vietniece Natālija Nestora.

Svarīgākais