Lietuvā atvēlēti papildu 20 miljoni kaujas un izlūkošanas dronu iegādei

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuva šogad piešķirs vēl 20 miljonus eiro dažāda veida kaujas un izlūkošanas bezpilota lidaparātu iegādei, piektdien pēc tikšanās ar finanšu ministri Gintari Skaisti paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Ierakstā platformā "Facebook" Kasčūns pauda, ka tikšanās laikā ar Skaisti ir vienojies par to, ka drīzumā papildu 20 miljoni eiro tiks piešķirti dažāda veida kaujas dronu un bezpilota izlūkošanas lidaparātu iegādei.

Kā teica aizsardzības ministrs, līdzekļi tiks izmantoti, lai iegādātos dronus Lietuvas Bruņoto spēku, arī Valsts aizsardzības brīvprātīgo spēku, vajadzībām un dronu instruktoru un pilotu apmācībām, izmantojot Ukrainas pieredzi.

Tas ļaus mums sasniegt jaunu kvalitatīvu līmeni dronu instruktoru apmācības procesā," viņš teica.

Ministrs piebilda, ka līdz septembrim tiks prezentēts modelis bezpilota lidaparātu integrēšanai Lietuvas Bruņoto spēku struktūrā.

Cenšoties attīstīt dronu spējas, Aizsardzības ministrija šogad jau ir piešķīrusi desmit miljonus eiro Lietuvas bezpilota lidaparātu ražotājiem.

"Produkti, tiklīdz tie izturēs Ukrainas radioelektroniskās kaujas testu, tiks nosūtīti kā palīdzība ukraiņiem," sacīja Kasčūns.

Lietuvas aizsardzības sistēma sāka pievērst lielāku uzmanību bezpilota lidaparātiem saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kur abas puses izmanto bezpilota lidaparātus dažādiem uzdevumiem, sākot no izlūkošanas līdz pat ienaidnieka mērķu iznīcināšanai.

Svarīgākais